Sami Torkki och kocken Henrik Eklund packar in varor och förbereder inför öppningsdagen.
Sami Torkki och kocken Henrik Eklund packar in varor och förbereder inför öppningsdagen. Bild: Anna Hedlund

Förre SHL-spelaren öppnar restaurang i Kungälv

På fredag öppnar restaurang Token i Popinas gamla lokaler på Gamla torget i Kungälv. Den förre SHL-spelaren Sami Torkki hittade äntligen rätt lokal och rätt tillfälle i livet att uppfylla en dröm.
– Det blir något helt nytt för mig, säger Sami.

ANNONS

Han kommer ursprungligen från Finland men flyttade till Sverige år 2005 för att spela ishockey. Efter många år i finska ligan så kom han till Linköping och SHL där han snabbt blev publikens favorit, för att sedan fortsätta sin karriär i Modo innan en knäskada satte stopp för fortsatt spel.

– Jag var tvungen att sluta med ishockeyn redan 2010 när jag skadade mitt knä. Efter det har jag haft lite olika jobb som jag kände var helt okej, men inte det jag ville göra, säger han.

2009 kom han till Kungälv, och där blev han kvar. Staden påminner mycket om hemstaden Rauma i Finland.

– Rauma är också en gammal stad med gamla träbyggnader i en del och en lite nyare del, och är ungefär lika stor. Jag trivs bra här, säger Sami.

Han funderade länge på vad han ville göra i sitt yrkesliv, och drömde tyst om att driva en egen restaurang, bar eller café – något han aldrig gjort innan.

Sami Torkki i restaurang Token, som öppnar fredag den 10 september.
Sami Torkki i restaurang Token, som öppnar fredag den 10 september. Bild: Anna Hedlund

Och så till slut kom det rätta tillfället när lokalen på Gamla torget blev ledig.

– Jag fick reda på att lokalen blev till salu via en vän som kände mäklaren, annars hade jag inte haft en aning, säger han.

Nu har veckor gått åt att förbereda inför öppningen med att beställa varor och göra lite lättare renoveringar i lokalen, som han anser ligger i ett helt perfekt läge i Kungälv.

Sami säger att han gillar torgets stora och öppna yta som ligger en bit från Kongahälla och centrum.

– Det är bara positivt att det ligger lite vid sidan av. Vill man bara äta middag så kanske man ändå vill ha det lugnt och inte vara mitt i smeten. Men det ligger ju ändå inte långt borta från något. Kungälv är ingen stor stad, det tar inte så lång tid att promenera varsomhelst, säger han.

På menyn står svensk á la carte och till en början så kommer restaurangen ha öppet onsdag till söndag, klockan 16-22. Men i takt med att samhället öppnar upp, och kanske efterfrågan blir större, så finns det en möjlighet att öppettiderna kan komma att utökas.

– Jag tror det är på väg åt rätt håll. Nu önskar väl alla att det går tillbaka till det normala så snart som möjligt, inte minst vi som jobbar i restaurangbranschen.

Hade du vågat göra den här satsningen för ett år sedan, i början av pandemin?

– Nej, det hade jag nog inte gjort. Men på fredag öppnar vi, om inget oväntat händer.

Kommer ni påverkas något av att Fars hatt stänger samma dag som ni öppnar?

– Jag var väldigt överraskad när jag fick höra att de skulle stänga, jag hade ingen aning. Det är så klart jättesynd och jag hoppas verkligen att någon kan ta över. Om man tänker för egen del så kan jag inte säga om det påverkar oss eller inte, jag vet faktiskt inte.

Sami Torkki.
Sami Torkki. Bild: Anna Hedlund
ANNONS