Författaren Claudia samlar historier om simning i Kungälv

Tyskspråkiga författaren Claudia Klingenschimd är i Kungälv som stipendiat. Kungälv valde hon med omsorg. För här vid kusten hoppas hon hitta historier om vatten och simning att gestalta i en kommande novellsamling.

ANNONS
|

Claudia Klingenschmid har varit i Kungälv i fem dagar. Redan har hon känt litteraturhistoriens vingslag slå.

– Jag var och tittade på huset på Västra gatan som Selma Lagerlöf bodde i. Bor det kvar några släktingar till henne? undrar hon när hon dyker upp utanför Nordiska folkhögskolan där hon bor under sin vistelse i Kungälv.

Ansökte särskilt om att få komma till Kungälv

En stund senare sitter vi mitt emot varandra i var sin soffa i en korridor inne i skolbyggnaden. Några släktingar till den världsberömda författaren bor det inte kvar i Lagerlöfska huset. Men det är inte därför hon har kommit till Kungälv. Claudia Klingenschmid är vistelsestipendiat inom residensprogrammet AIR Litteratur, vilket sker i samarbete mellan Kungälvs bibliotek, Nordiska Folkhögskolan och Förvaltningen för Kulturutveckling. Hon ansökte särskilt om att få komma till Kungälv för att samla historier till den novellsamling som hon arbetar med just nu.

ANNONS

– Jag skriver om simning och vatten och om de kulturella aspekterna av det. Jag reser mycket och har samlat på mig berättelser från hela världen. Alla har nog en relation till simning och alla länder har sin egen kultur kring detta, om nakenhet och kroppen till exempel. Det är ett ämne som ger olika associationer på olika platser, berättar hon.

”Jag hör om människor som badar på natten och som simmar i mareld”

– Därför valde jag Kungälv. Jag är nyfiken på området och Marstrand och hur man förhållit sig till vatten och simning här. Jag hör om människor som badar på natten och som simmar i mareld och om fiskare som inte lärt sig simma eftersom de ändå skulle frysa ihjäl om de trillade i vattnet. På torsdag åker jag ut till Marstrand förresten.

Hon ska vara i Kungälv i en månad. Rutinerna har satt sig. Dagarna börjar tidigt med en stunds meditation. Därefter blir det frukost följt av några timmars skrivande.

– Jag har träd och växter precis utanför fönstret så jag brukar sitta där och skriva. Det är en bra plats att arbeta på. Efter lunch promenerar jag i Fontin. Det är fantastiskt. Där går jag minst en timme varje dag.

Gillar biblioteket

Det är Kungälvs bibliotek som är hennes värd och hon har gjort det till en vana att besöka biblioteket ofta.

– Jag tycker väldigt mycket om byggnaden. Det är så luftigt och ljust och jag sitter och arbetar där ibland. Band annat så har vi ställt fram ett bord med litteratur som rör simning.

Claudia Klingenschmid är född i Österrike men är bosatt i tyska Heidelberg. Hon har ett långt förflutet som scenkonstnär inom bland annat performance och som sjukhusclown. Hon debuterade som författare 2019 och har bott i flera europeiska storstäder och i USA.

Präglad av Pettson och Findus

Hon uppskattar vad hon beskriver som ”lugn mentalitet” i svensk litteratur och hon har präglats av svensk barnlitteratur som Pettson och Findus och av Astrid Lindgren. Särskilt uppskattar hon det omfattande och tydliga utbudet av vad hon kallar queer eller hbtq- litteratur som finns på biblioteket i Kungälv.

– Det förekommer inte på tyska bibliotek. Men här är det så bra ordnat med särskilda hyllor och märkning. Jag tror att det är jättebra, särskilt för unga.

Vad tar du med dig hem till Tyskland?

– Många historier till min bok, som man nog kommer kunna känna igen som läsare om man är härifrån. Men också kontakter för att skapa nya nätverk.

LÄS MER:Tänkvärd resa och skönlitteratur

LÄS MER:Kulturnatten lyste upp Kungälv

LÄS MER:Jens Lapidus möter sina unga läsare

ANNONS