Föreningen team Schäfer är till för schäferägare. Där kan de socialisera hundarna, träna dem och utbyta tips som de kopplar specifikt till rasen. Kollage.
Föreningen team Schäfer är till för schäferägare. Där kan de socialisera hundarna, träna dem och utbyta tips som de kopplar specifikt till rasen. Kollage. Bild: Tove Christensen

Förening för schäfrar skapar gemenskap

Team Schäfer är en lokal hundförening som välkomnar schäfrar och dess ägare. Föreningen startade för att vara säker på att endast den hundrasen var med på deras aktiviteter.

ANNONS

Efter några år med inofficiella träffar bland schäferägare mynnade det ut i föreningen Team Schäfer som startade 2019, som endast välkomnar ägare till renrasiga schäferhundar. Föreningen har sedan dess fått låna mark i Rollsbo av kommunen för att bedriva verksamheten. De har idag cirka 30 medlemmar och riktas till bruks- och utställningshundar, men även de som endast är sällskapshundar.

– Svenssons som har en hund för att bara promenera med är också välkomna, säger Helena Nordh, ordförande och en av grundarna.

Helena Nordh, ordförande för Team Schäfer, med hennes schäfer Noordhgårdens Pang – som brukar kallas endast Pang.
Helena Nordh, ordförande för Team Schäfer, med hennes schäfer Noordhgårdens Pang – som brukar kallas endast Pang. Bild: Tove Christensen

Anledningen till att föreningen kom till var att grundarna varit medlemmar i den officiella rasklubben Svenska Schäferhundklubben. När det arrangerades tävlingar och utställningar med dem kunde även andra raser delta för de är anslutna till Svenska Brukshundklubben. Detta ansåg bland annat Helena Nordh var fel då hon ville se aktiviteter för endast schäfrar.

– När man har rasklubb så ska man jobba för schäfrar. Vi brinner för rasen, annars hade vi kunnat vara en hundklubb.

Föreningen arrangerar inofficiella utställningar, men även valpkurser och träning. De har även träffar för att socialisera hundarna. Föreningen möjliggör även att kunna ge varandra råd om rasen, då alla raser har olika specifika egenskaper, menar Helena Nordh. Hon har även ett mål om att föreningen ska spridas i hela landet.

– Vi har det jättekul tillsammans, säger hon.

Att utbyta tips om rasen lockar medlemmar

En av medlemmarna är Erica Deflon. Hon gick med för att hitta en träningsgrupp för henne och hennes treåriga schäfer Filippa.

– Det har varit jättegivande, Filippa och jag har utvecklats jättemycket på kort tid.

Erica Deflon med treåriga Filippa.
Erica Deflon med treåriga Filippa. Bild: Tove Christensen

Hon tycker det är trevligt att föreningen endast är för schäfrar.

– Det är jättekul, man får en känsla av att man tillhör något och man får stöttning.

Stefan Pettersson är med på träffen för första gången med sin valp, som är från Goxyland kennel som Erika Deflon är delägare i. Han ville gå med för att träffa schäfrar och få råd.

– Människor är allmänt rädda för schäfrar så vi ville tidigt få en trevlig och vältränad hund.

Stefan Pettersson med valpen Goxyland Tellus som är fyra och en halv månad.
Stefan Pettersson med valpen Goxyland Tellus som är fyra och en halv månad. Bild: Tove Christensen

Även medlemmen Monica Olsson och hennes man gick med för sin valps skull för några månader sedan. De har gått på föreningens valpkurs, men har sedan tidigare även en tioårig hane.

– Han var så fin och lugn och vi ville ha en till då. Men vi fick en till som var sjövild, så vi tycker kurserna är bra och man lär sig mycket.

De tycker även träffarna gagnar den äldre hunden som blir socialiserad på stora ytor.

Monica Olsson med valpen Nova som är nio månader. Även hennes tioåriga Iron är med på träffen.
Monica Olsson med valpen Nova som är nio månader. Även hennes tioåriga Iron är med på träffen. Bild: Tove Christensen

Magnus Esselmark har också varit medlem i några månader. Han är sedan tidigare med i en vanlig hundklubb, men gick också med i föreningen för att det bland annat blev närmare för honom att träna hunden.

– Det är trevligt att träffa likasinnade, träffa andra hundar och få hjälp med tips och tricks.

Anders Petersson med Gary och Magnus Esselmark med Ronja.
Anders Petersson med Gary och Magnus Esselmark med Ronja. Bild: Tove Christensen

En annan som var med och startade föreningen var Anders Petersson, som nu är sekreterare. Han tycker det är roligt med nya medlemmar och att föreningen bara är för en ras.

– Det är roligare, det är samma slags hundar så de kan leka med varandra. De kan inte alltid släppas med andra hundar för de leker rätt tufft.

ANNONS