Utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S). Arkivfoto: Katarina Berg
Utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S). Arkivfoto: Katarina Berg

Följer utvecklingen minut för minut

USA varnar nu för att en rysk invasion kan vara nära i Ukraina och svenska UD uppmanar svenskar i Ukraina att vara förberedda på att snabbt lämna landet. I Kungälv följer riksdagsmannen och utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S) utvecklingen minut för minut.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

– Det som händer nu med evakuering av både amerikansk och rysk ambassadpersonal och att många länder uppmanar sina medborgare att lämna Ukraina är en mycket oroande signal. Det kan inte uteslutas att det blir ett krig längre in i Ukraina än vad det redan är sedan 2014, säger han.

Ingen splittring

Redan för en månad sedan flaggade Forslund för att det skulle kunna bli en invasion under OS, och om diplomatin inte fungerar kan han få rätt i sin analys.

– Samtidigt har jag svårt att tro att det här har utvecklat sig så som Vladimir Putin hoppats på. EU, Nato och dess medlemsländer håller ihop på ett mycket bra sätt och har svarat gemensamt på Rysslands krav. Tydliga svar som slår fast varje lands suveränitet och att kärnan i den europeiska säkerhetsordningen, att nationsgränser inte ska flyttas med våld, ska ligga fast. Putin har inte lyckats att splittra EU, säger Kenneth G Forslund.

Oroande i Belarus

Han tycker att det faktum, att Ryssland har fört in uppskattningsvis 30 000 soldater i Belarus, borde få större uppmärksamhet i medierna.

– Det är också en oroande utveckling och jag frågar mig hur länge de blir kvar där och vad det egentliga syftet är. Jag befarar att det handlar om att från rysk sida ta kontroll över landet så att det kan fortsätta att vara en lojal diktatur, möjligen med någon annan än Aleksandr Lukasjenko vid makten.

LÄS MER:Oroligheter i öst – så följer Kungälv det säkerhetspolitiska läget

LÄS MER:Utrikesutskottets ordförande om krigsrisken

ANNONS