”Jag är överrumplad över hur varmt jag har blivit bemött av Marstrandsborna”, säger Anna Grinzweig Jacobsson .
”Jag är överrumplad över hur varmt jag har blivit bemött av Marstrandsborna”, säger Anna Grinzweig Jacobsson . Bild: Katarina Berg

Flykten till Marstrand – en okänd del av efterkrigshistorien

I november 1969 kom 200 judiska flyktingar från Polen till Marstrand, med fokus på intensivundervisning i svenska för att snabbt kunna komma ut på arbetsmarknaden. På Strandverket visas fram till 8 augusti en utställning, baserad på Anna Grinzweig Jacobssons reportagebok ”Flykten till Marstrand”.

ANNONS
|

Anna var sex år när hon kom till Marstrand med sina föräldrar, som båda var läkare. Femtio år senare har hon sökt sig tillbaka till sin och de andras historia och intervjuat ett 20-tal av personerna som var med.

En rösternas väv

Resultatet är en rösternas väv om Polens antisemitiska kampanj under det sena sextiotalet, landsflykten, ankomsten till Marstrand och hur livet blev i det nya landet.

Exil och identitet

Reportageboken kom ut i december förra året och har nu blivit en vandringsutställning, där fotografier, texter och röstinspelningar skapar en levande berättelse om traumatiska och okända händelser med stark koppling till aktuella frågor – antisemitism, flykt, minne, språk, exil och identitet.

ANNONS

Sår som aldrig läker

I utställningen möter vi flyktingarnas egna röster om uppväxten i Polen, den antisemitiska kampanjen, hur det var att hamna på Marstrand och hur livet i Sverige blev.

– För de allra flesta har livet i Sverige blivit bra på många sätt. Samtidigt är det viktigt att lyfta fram de trauman och sår som de här personerna bär med sig. Förnedringen i att bli fördriven från sitt eget land, säger Anna Grinzweig Jacobsson.

En varningsklocka

Hon hoppas att utställningen ska fungera som en varningsklocka för vad som kan hända när extrem nationalism får löpa linan ut.

– I Polen sa man att vi judar inte var äkta polacker och att vi skulle bort därifrån, trots att många hade levt i landet i flera generationer. Här finns en kuslig parallell till det som händer i Sverige idag, där främlingsfientligheten legitimeras på ett helt annat sätt än tidigare, anser Anna.

Väcker engagemang

Sedan invigningen för några veckor sedan har besökarna strömmat till – turister från när och fjärran men framförallt också Marstrandsborna.

– Det känns som att alla har varit här och jag är verkligen överrumplad över hur varmt jag har blivit bemött, säger Anna, som är glad över engagemanget som utställningen har väckt.

Många hajar till

– Nio av tio säger att de inte hade en aning om att detta hade hänt i Polen. De flesta blir otroligt gripna, tagna och lite chockade och hajar till när de inser att det utspelade sig på 1960-talet.

Flykten till Marstrand

• Utställningen på Strandverket på Marstrand pågår fram till 8 augusti.

• Baseras på Anna Grinzweig Jacobssons reportagebok med samma namn.

• Porträttfoton: Maja-Kristin Nylander.

• Grafisk form: Pia Hansson.

• En något nedbantad version av utställningen kommer till Mimers hus 4 september.

ANNONS