Krabbfiskeprojektet uppmanar allmänheten att fånga in invasiva krabbor. Kollage. Till vänster: Den invasiva blåskrabban. Till höger: Björn Källström, marinbiolog.
Krabbfiskeprojektet uppmanar allmänheten att fånga in invasiva krabbor. Kollage. Till vänster: Den invasiva blåskrabban. Till höger: Björn Källström, marinbiolog. Bild: Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium

Flertal invasiva krabbor hittade – förväntas bli fler

De invasiva arterna blåskrabba och småprickig penselkrabba har hittats på ett flertal platser i kommunen. Fynden är en del av sommarens ”Krabbfiskeprojektet” – där allmänheten uppmanas fånga in dem.

ANNONS

I sommar pågår ”Krabbfiskeprojektet” på Västkusten, vilket drivs av Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium, GMBL, och Naturskyddsföreningen i Bohuslän. De vill att allmänheten ska rapportera in infångade fynd av de invasiva arterna blåskrabba och småprickig penselkrabba. Projektet har fått in en stor mängd fynd, berättar Björn Källström, marinbiolog vid GMBL.

– Krabbor är något som många tycker är lättillgängligt och spännande. Så de verkar tycka att det är ett perfekt sommarnöjet att hjälpa oss, säger han.

Under juni har krabbor hittats på ett flertal platser i Kungälv. Vid Skräddarön badplats, Instön, Lökebergs badplats och Brattöns hamn har det rapporterats in sammanlagt sex stycken blåskrabbor. Småprickig penselkrabba har även hittats i Brattöns hamn, Tjuvkils huvud och Rörtången. Det är viktigt att inte förväxla dem med den inhemska strandkrabba, menar Björn Källström.

– Vi vill inte att man samlar in strandkrabbor och inte släpper tillbaka dem. Om man är osäker är det bättre att släppa tillbaka dem.

Om det finns en osäkerhet och de invasiva krabborna släpps ner igen är det inget lagbrott. Har Björn Källström möjlighet hämtar han krabborna, men går det inte kan han be rapportörerna att avliva dem. GMBL måste validera alla fynd, vilket skapar en eftersläpning i antalet rapporterade krabbor i sommar. De rekommenderar att ta en bild på fyndet för att effektivisera valideringen.

– Vi är tacksamma för hjälpen.

LÄS MER:Allmänheten uppmanas avliva asiatiska blåskrabban

Utifrån deras forskning ser de att arterna etablerar sig och förväntas blir fler, vilket gör att utrotning av dem nästintill blir omöjlig. De har en negativ påverkan på det lokala ekosystemet och det finns en risk att de slår ut strandkrabba.

– Enligt forskning förökar de sig mer effektivt än strandkrabban, så de kan bli fler än dem.

Även andra arter kan fara illa av etableringen. De som är föda för krabbor riskerar att få en mindre population om krabbeståndet blir större.

– Den lokala biologiska mångfalden kan hotas och den vill vi bevara.

Främst i efterhand kan GMBL fastställa vilken påverkan etableringen har och de har ett pågående forskningsarbete för att följa utvecklingen.

– Man får vänja sig, men det betyder inte att det är mindre intressant för forskningen om hur de sprider sig.

Hur du kan känna igen invasiva krabbor och rapportera dem

I Krabbfiskeprojektet vill de att allmänheten rapporterar in fynd av invasiva blåskrabban och småprickig penselkrabban. GMBL och Naturskyddsföreningen Bohuslän har tagit fram en guide som kan laddas ner som pdf med kännetecken för arterna.

Rapporteringen görs till Havs- och Vattenmyndighetens hemsida Rappen, med bild och GPS-koordinater. Det går även att kontakta GMBL för rapportering, genom krabbprojektet@gmbl.se eller på telefonnumret 0709-479 842. Även då rekommenderas det att ta en bild.

Källa: Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium, GMBL

ANNONS