Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Flera stängda restauranger under nyårshelgen

Under julhelgen kan det bli svårt att äta på restaurang. Förutom att begränsas av nya coronarestriktioner har flera Kungälvsrestauranger valt att ha stängt under kommande högtidsdagar och delar av jul- och nyårshelgen.

Från och med den 23 december gäller krav på sittande servering och en meter mellan sällskapen på krogar och restauranger, enligt pandemirestriktioner från Folkhälsomyndigheten.

– Det innebär i praktiken att det inte blir något nattklubbsfestande på juldagen och nyårsafton, sa statsminister Magdalena Andersson på presskonferensen i förra veckan.

Flera restauranger i Kungälv hade redan fattat beslutet att hålla stängt dessa dagar, däribland O’Learys, som ligger i Kongahälla center, och Tonys, mittemot köpcentret.

– Vi har helt stängt på julafton, juldagen och nyårsafton, men öppet på nyårsdagen, säger Sofie Petersson, Tonys restaurangchef.

– Vi har haft planer på detta länge. Det finns en Tonys i Stenungsund och Borås också, och de har alltid haft det så, förklarar hon.

Farshad Amiri, som driver O’Learys Kongahälla, berättar att de valt att ha stängt på jul och nyår på grund av att personalen haft mycket extraarbete den senaste tiden.

– Personalen måste också få njuta av lite ledigt under julhelgen, säger han.

Den nyöppnade restaurangen Token på Gamla torget håller stängt mer än så. De har helt stängt till och med annandagen, öppet några dagar i mellandagarna, men stängt igen på och efter nyårsafton, fram till den 7 januari.

– Det har inget med restriktionerna att göra, utan det handlar mest om att ingen väljer att gå ut och äta då. Det är mer nattklubbar som folk vill gå på, men vi är en vanlig matrestaurang, så det är mycket lugnare för oss. Plus att personalen måste få vara lite julledig, säger Zoran Zoric, restaurangchef på Token.

Dessa restriktioner gäller från och med 23 december

Alla bör undvika miljöer med trängsel.

Alla bör arbeta hemifrån i den mån som arbetet tillåter.

För mässor, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person.

Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar fortgå.

Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna, så att trängsel och stora samlingar undviks. Närundervisning är huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.

Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen och avstånd mellan olika sällskap krävs.

Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tillåts bara sittande gäster om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.

Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.

Vid tillställningar på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.