Arkivfoto
Arkivfoto Bild: lindk

Flera körde för fort på Torpe gränd

På lördagen kontrollerade polisen hastigheten på det relativt nyöppnade gångfartsområdet vid Torpe Gränd. Sex bilister fick böter – och flera fick tillsägelse.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Polisen i Kungälv har sedan gångfartsområdet vid Kongahälla center och Torpe gränd öppnades fått synpunkter från boende om att det körs alldeles för fort på gångfartsvägarna.

– Det har ökat litegrann med trafiken och det stör en del boende, säger Lars Berntsson, förundersökningsledare på polisen i Kungälv.

På lördagen, mellan klockan 12 och 14, upprättade polisen en hastighetskontroll på Torpe gränd.

– Det resulterade i sex böter och mycket tillsägningar. Man har nog fått förklara hur man ska köra, att man inte får köra fortare än folk går.

Regler för gågata, cykelgata och gångfartsområde

På en gågata och i ett gångfartsområde gäller särskilda krav. Här kan du läsa lite mer om kraven och även se hur vägmärkena ser ut.

Du får inte köra fordonet med högre hastighet än gångfart. Du får inte parkera fordonet. Du som är förare har väjningsplikt mot gående.

Du får inte köra ett motordrivet fordon på en gågata annat än för att korsa den. Sådana fordon får dock föras på gågator om det behövs för

– varuleveranser till eller från butiker eller motsvarande vid gågatan,

– transporter av gods eller boende till eller från adress vid gågatan,

– transporter av gäster till eller från hotell eller motsvarande vid gågatan eller

– transporter av sjuka eller rörelsehindrade personer till eller från adress vid gågatan.

Källa: Transportsstyrelsen

ANNONS