Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

"Flera gjorde en gedigen insats för att begränsa branden”

Vid 22.30-tiden på fredagen larmades räddningstjänsten till Marstrand där det brann i en tre vånings träfastighet som innehöll bostäder, kontor och butiker.

Nio enheter från räddningstjänsten och ambulans larmades på fredagskvällen till en brand i en träfastighet på Marstrandsön.

– Det har varit brand i konstruktionen, men inga synliga lågor. Det är en hel del att frilägga så vi kommer att vara kvar och bevaka till klockan 9 i morgon bitti, sade Bosse Johansson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten på fredagskvällen.

LÄS MER: Kraftig rökutveckling från flerfamiljshus

Begränsade branden

På måndagen konstaterade Kristoffer Gottlieb, samordnare på Bohus räddningstjänst, att det kunde ha gått så mycket värre om inte släckning av branden påbörjats innan stationerna från Kungälv och Kode kom ut till ön, något som begränsade brandförloppet.

Privatpersoner som kom till brandplatsen började släcka med brandsläckare och Marstrands brandstation arbetade med utvändig släckning och försökte kyla ner brandgaserna vilket också hindrade att branden spred sig.

– De gjorde en väldigt god insats, det hade kunnat bli ett helt annat händelseförlopp om de inte begränsat branden, säger han.

Två butiker totalskadade

Enligt de uppgifter Kristoffer Gottlieb har är det två butiker som fått totalskada på grund av branden. Ovanpå är det kontorslokaler som fått sot- och rökskador och även lägenheterna på tredje våningen är drabbade av röklukt.

När räddningstjänsten kom till platsen brann det i konstruktionen i vägar och i taket.

Var det någon spridningsrisk?

– Det var det i regel med tanke på hur området ser ut med träfastigheter tätt intill varandra. Men nu lyckades man begränsa branden till den här fastigheten.

Berömmer insatsen

Kristoffer Gottlieb berömmer de privatpersoner som hjälpte till att släcka branden.

– Hade inte allmänheten gjort en insats hade möjligheten att branden spridit sig varit stor och det fått stora konsekvenser. Det var flera som gjorde en gedigen insats.

Släckningsarbetet pågick mellan strax innan 23 och fram till lördagsmorgonen.

Enligt polisen har byggnaden fått omfattande skador men ingen person skadats, även om en person fördes till sjukhus för kontroll.

– Det är stora materiella skador på fastigheten, säger Hanna Sutherland, gruppchef och förundersökningsledare på polisen i Kungälv som utreder branden.

Teknisk undersökning

På måndagen inledde polisens tekniker en undersökning av brandplatsen för att utreda vad som orsakat branden som utreds som misstänkt mordbrand, vilket man alltid gör när man inte vet brandorsaken och när branden skett i en byggnad där det kunnat vistas personer.

– Nu får man ta reda på vad som startat branden och ta det därifrån, säger Hanna Sutherland.

När KP på måndagen besöker Marstrand får vi en pratstund med bröderna Sigvard och George Sakelariu som äger Hörnan. De är mitt i all bedrövelse samtidigt glada över att ingen kom till skada och att branden inte blev värre än den var.

– Vi har varit här hela helgen och pratat med folk som gått förbi och undrat vad som hänt, och hur det går, säger Sigvard Sakelariu.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.