Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Till vänster syns ett japanskt jätteostron, dess vassa skal har många fler än tidigare skadats på. Vårdcentralen Kusten har sett en ökning med personer som kommer in med skadorna, menar verksamhetschefen Agneta Hamilton. Kollage.  Bild: Marita Adamsson/Katarina Berg
Till vänster syns ett japanskt jätteostron, dess vassa skal har många fler än tidigare skadats på. Vårdcentralen Kusten har sett en ökning med personer som kommer in med skadorna, menar verksamhetschefen Agneta Hamilton. Kollage. Bild: Marita Adamsson/Katarina Berg

Fler havsbadare skadas av japanskt jätteostron

Antalet som skadar sina fötter på det japanska jätteostronet har ökat markant i år, något vårdcentralen Kusten märker av i sin verksamhet. De rekommenderar nu badskor och försiktighet.

Många badsugna personer har fått åka till vårdcentralen efter att ha skadat sig på det japanska jätteostronets vassa skal, något Strömstads tidning rapporterat om. Även vårdcentralen Kusten har sett samma tydliga tendenser. Där har de fått in fler skadade än tidigare år. Den invasiva arten har ökat i antal sedan den etablerade sig på västkusten 2007.

– Det har varit märkbart fler skador på fötterna, säger Agneta Hamilton, verksamhetschef på vårdcentralen Kusten.

Sköterskorna som tagit hand om patienterna har varit angelägna om att rekommendera badskor. Agneta Hamilton menar att många inte är beredda på att ostronen kan ha väldigt vassa skal och att de måste vara noga med att skydda sig.

– Man får vara försiktig och ha badskor på sig och se till att inte trampa på dem, säger hon.

LÄS MER: Japanska jätteostron skyddas av gammal lag

Antalet skadade som kommit in till vårdcentralen har även successivt ökat under sommaren. Det beror på att fler personer har sökt sig ut till havet och badat i värmen.

– Det har klart blivit en effekt av att det är högsommar och folk badar och det är semestertider.

Skadorna har inte varit allvarliga i den mån att patienter behövt sjukhusvård. Dock har det behövts hållas koll efter infektioner och vissa patienter har behövt komma tillbaka till vårdcentralen för att lägga om såret.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.