Hannie Jonsson-Jli framför Ugglans förskola. På gräset bakom henne blev hon attackerad av måsen.
Hannie Jonsson-Jli framför Ugglans förskola. På gräset bakom henne blev hon attackerad av måsen. Bild: Tove Christensen

Fiskmåspar håller förskolan gisslan

Under onsdagsmorgonen blev Hannie Jonsson-Jli attackerad av en fiskmås när hon hade lämnat sin son på Ugglans förskola. Förskolan har i ett antal år haft problem med ett måspar som bygger bo på taket och barnen måste periodvis hållas inne.

ANNONS

Under ett flertal år har ett återkommande fiskmåspar byggt bo på taket till Ugglans förskola i Ytterby. Hannie Jonsson-Jli har sedan tre år tillbaka sin femåriga son på förskolan och berättar att de vanligtvis bygger boet över ingången till sonens avdelning. Under onsdagsmorgonen när hon lämnade honom blev hon attackerad av en av måsarna. Hon hade innan incidenten sett två av dess ungar på taket. Måsen flög på henne bakifrån och drog sig mot hennes hår.

– Jag blev såklart jätterädd och det gjorde ont.

– Jag insåg inte förrän idag hur stora och läskiga de är, säger hon och menar att hon är orolig över hur hennes son skulle uppleva det om han blev attackerad.

ANNONS

”Blir helt hysteriska”

Hon menar att måsarna håller hela förskolan gisslan. Barnen kan stundvis inte leka ute för det finns en risk att de blir attackerade, berättar Hannie. Hon menar att fåglarna alltid varit aggressiva under den period de har äggen och ungarna i boet.

– När ungarna kläcks blir de helt hysteriska, säger hon.

Under onsdagen hade barnen midsommarfirande utomhus. På grund av incidenten flyttades det till en del av skolgården där de delvis kunde vara under tak, berättar Renée Larsson, förskolerektor på Ugglans förskola.

– Det gick alldeles utmärkt, säger hon.

Renée Larsson menar att måsarna utgör ett bekymmer. Tidigare har de gjort ett antal anmälningar till kommunens fastighetsavdelning. Då har det bland annat åtgärdats med uppställning av drakar och flytt av boet. Hur många anmälningar det handlar om kan Renée inte redogöra då hon är ny på tjänsten.

– Det har varit helt verkningslöst hittills, säger hon.

Måsarna fredade av jaktlagen

Tidigare har rektorn tänkt lägga in en ny anmälan om måsarna till hösten i förebyggande syfte. Men efter incidenten, som ska varit den första av sin sort, gjordes den under dagen.

– Jag har inte fått till mig att de attackerat någon innan, säger hon.

Måsar och deras bo är fredade av jaktlagen mellan första april och sista juni, så länge de inte påverkar människors liv och hälsa.

– Det man kan göra är att jobba förebyggande, säger Susanne Claesson, fastighetschef vid Kungälvs kommun.

Hon menar att måsen uppenbart varit aggressiv i detta fall och de har därmed låtit Anticimex plocka bort boet. Då de inte vet om måsfamiljen är borta än kommer de följa upp det.

För att skydda barnen har pedagogerna alltid varit med barnen ute och avlett måsarna om det behövts. De har heller inte haft undervisning där de befinner sig. Hur stora begränsningar de behövt göra kan Renée Larsson inte svara på.

– Har inte fått till mig något, förutom att de är obehagliga, säger hon.

Sms med mås-varning till föräldrar

Pedagogerna har årligen, på eget initiativ, skickat ut sms till föräldrar för att varna om måsarna vid lämning och hämtning. Hannie anser att det är problematiskt att det inte kommit till mer effektiva åtgärder. Hon har svårt att förstå hur djurskyddet kan trumfa barns säkerhet, men har ändå förståelse för att det måste värnas.

– Det är bra att det är rättssäkert men önskar att när det händer något att man har en plan, säger Hannie.

– Vem är det som gör prioriteringen mellan måsungar och barnungar?

Vid kommunens äldreboenden och förskolor kommer ett förebyggande arbete påbörjas kommande året, säger Susanne Claesson. Jaktlagen står mot andra lagar, så som arbetsmiljölagen, vilket gör att bedömningar får göras från fall till fall och att det måste vara säkert för barnen.

– Man får balansera där emellan, säger hon.

ANNONS