Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hedvig har dragit upp en makrill och känslan när det nappar är smått euforisk, åtminstone hos oss nybörjare. Bild: Jessica Roos Rahmquist
Hedvig har dragit upp en makrill och känslan när det nappar är smått euforisk, åtminstone hos oss nybörjare. Bild: Jessica Roos Rahmquist

Fiske handlar inte bara om kilon – det är en helhetsupplevelse

Vännerna Tobias Söderlund och Robert Olausson har fiskat sedan barnsben, och är fortfarande ute fyra, fem gånger i veckan. De är båda överens om att fiske är en helhetsupplevelse där lugnet är en viktig ingrediens. Jag hängde med dem ut för att fiska makrill.

Tobias, eller Tobbe som han kallas, och Robert bor grannar i Stockevik på Tjörn och har fisket som gemensamt intresse.

– Jag började fiska med min morbror i tioårsåldern och vi fiskar ihop än idag, säger Tobbe.

Robert tillbringade somrarna i Stockevik på Tjörn och tillbringade mycket tid på bryggan med spö i handen.

– Mamma gav mig O´boy och Skogaholmslimpa sedan sprang jag till bryggan. Det var en härlig känsla att komma hem med middagen, säger han.

”Dra några Gaisare”

Skrönor om hur storfiskar´n skryter om hur stora fiskar han dragit upp har vi säkert alla hört talas om. I verkligheten ser det dock lite annorlunda ut om man ska tro Tobbe och Robert.

– När jag var ung var det viktigt att få mest och störst fisk, men jag jobbar inte så längre, skrattar Tobbe. Idag tycker jag att fiske är så mycket mer, det handlar om känslan som landar i mig redan när jag är på väg ner till båten. Att ge sig ut med den lille ekan i gott väder, dra lite ”Gaisare”, dricka en kopp kaffe och bara njuta av stunden – det är numera grejen.

Känslan när hugget kommer

Lutad mot relingen och med linan i handen förstår jag precis hur de menar med lugnet som landar i en. Som från ingenstans hugger det till i linan och med ens är lugnet som bortblåst. Tobbe och Robert skrattar åt min iver över att kanske ha fått mitt livs första makrill på kroken. Det glittrar i vattnet och visst är det en makrill på kroken. Lugnet har bytts mot eufori hos både mig och min lilla matros jag för dagen har med mig. Vi skrattar högt alla fyra, Tobbe och Robert sannolikt mest åt min lycka. De bedyrar att makrillen jag just dragit upp är en ganska stor en och jag kan inte låta bli att känna mig lite mallig.

Fiske i Lofoten

Vi drar, pratar och har en väldigt trevlig fisketur på ”hemmaplan”.

– Det är här utanför Skärhamn vi fiskar mest, berättar Tobbe samtidigt som fler makrillar och en näbbgädda nappar. Men varje år åker vi till Lofoten och fiskar. Det är något helt annat.

Fiskeresan till Väroy söder om Lofoten har blivit något av tradition även om resan tagit paus under pandemin.

– Där fiskar vi torsk, hälleflundra och sej. Jag har fått fisk på tjugo kilo, då snackar vi hugg, skrattar Tobbe.

Linorna dras in och vi går mot land för att rensa vår fångst. Jag konstaterar att känslan av lugn och adrenalinpåslag stökar runt inom mig och jag gissar att det är helhetsupplevelsen de båda pratat om. Stolt över de fyra makrillar jag dragit upp tar jag min matros med mig hem för njuta dem smörstekta på knäckebröd.

Tips om fiskevatten

Södra Bohuslän erbjuder havsfiske ”utanför dörren” men också en mängd sjöar för dem som föredrar det. Mattias Jigberg, ägare till Marstrands Sportfiske, och Hjalmar Holmstedt, ägare till Björns Fiske och Jakt, menar att alternativen är många och att man som fiskare kan variera sig.

– Runt Marstrand och Pater Noster har vi bra fiske av öring och makrill. Går du längre ut kan du fiska berggylta och torsk, säger Mattias.

Är det havsöring du är ute efter ska du bege dig utanför Stenungsund, Tjörn och Orust tipsar Hjalmar.

– Det är fiske i världsklass, säger han och berättar att han själv gärna fiskar vid Tjörnbron, Källön och Almön.

Föredrar du fiske i sjö finns många att välja på.

– Det finns flera put-and-take-sjöar i Svartedalen, vi har Hällungen som är populär att fiska aborre, gädda, öring och röding i, i Anråsån hittar du havsöring och lax och sedan har vi Ålevattnet, Håltesjön och Nedre Långevattnet där du kan fiska aborre och gädde, säger Hjalmar.

Mattias fyller på att det finns gott om gädda, aborre, id och sik i Nordre älv.

Är du nybörjare eller villrådig ger Mattias och Hjalmar dig tipset att titta in till någon av dem så hjälper de dig med allt från råd till fiskekort och utrustning.

HAVSFISKETURER

KUNGÄLV

Sörviks havsfiske Marstrand. Drivs av yrkesfiskaren Mathias Sörvik som också tillhandahåller sjötaxi. Här erbjuds fisketur med spö, sälsafari, makrillmete, krabb- och kräftfiske, hummerfiske, vrakfiske och sjöfågeljakt. Se hemsida för aktuella priser: www.havsservice.se

Fisketurer med Västerhav. Erbjuder makrillfiske, hummer- och skaldjursviske. Turerna utgår från Marstrand. Se hemsida för aktuella priser och tider: www.fiskahummer.nu

Havsfisketur & skaldjursfiske. Turerna utgår från Marstrand och på några minuter är man ute på bra fiskevatten. Vanligaste fångsten är havsöring, torsk, makrill samt pigghaj. Bokning via www.marstrandsevent.com där också aktuella priser finns.

STENUNGSUND

Fjordguiderna. Fjordguiderna utgörs av Bohusläns fiskeguider i samverkan. De har guider som utgår från bland annat Stenungsund, Tjörn och Orust och erbjuder fiske av bland annat havsöring, torsk och makrill men också sötvattensfisk.

Aquaevent, fisketurer för företag. Plats för upp till 24 personer med pris från 12 650 kronor exklusive moms. Vanligaste fångsten är havsöring, torsk, makrill samt pigghaj.

Askard Hav & Land. Utgår från närområdet, Stenungsund, Askerön, Myggenäs och Höviksnäs men startar också längre bort mot en framkörningsavgift. Makrill fiskas i Askerö eller Hakefjorden, större arter vid Måseskär.

TJÖRN

Fjordguiderna. Fjordguiderna utgörs av Bohusläns fiskeguider i samverkan. De har guider som utgår från bland annat Stenungsund, Tjörn och Orust och erbjuder fiske av bland annat havsöring, torsk och makrill men också sötvattensfisk.

Tjörns Skärgårdsturer. Erbjuder sälsafari, båtturer och fisketurer på beställning. Mestadels makrillfiske eller vittjning av krabbtinor. Kontakta dem för prisinformation.

Hajen fiskecharter på Åstol. Erbjuder sälsafari, hummerturer, krabbfiske, skärgårdsturer och fiskecharter. Båten avgår från Rönnäng eller Marstrand efter överenskommelse. Fisketuren är tre alternativt fem timmar. Se hemsida för aktuella priser och tider: http://www.hajen-fiskecharter.se

Västkustens sportfiske. Drivs av Mathias Ström som sedan 1999 arbetat som sportfiskeguide. Laxtrolling, djuphavsfiske, samt hummer- och krabbfiske. Kontakta dem på 0707 856362.

ORUST

Fjordguiderna. Fjordguiderna utgörs av Bohusläns fiskeguider i samverkan. De har guider som utgår från bland annat Stenungsund, Tjörn och Orust och erbjuder fiske av bland annat havsöring, torsk och makrill men också sötvattensfisk.

Mareblå & Havsguiderna. Erbjuder fisketurer om tre timmar. Turerna går efter vad väder, vind och säsong tillåter. Förutom fiske kan du få dra upp krabburar. Spö och utrustning finns att hyra. Turerna avgår från ångbåtsbryggan i Ellös. Se hemsida för aktuella priser och tider: mareblahavsguiderna.se

Toms båtturer. Erbjuder bland annat havsfiske, sälsafari, fyrbesök, dykresor och hummerfiske. Fisket sker runt omrking Måseskär och fångsten är allt från makrill till bleka och långa. Max tolv personer per båt. Se hemsida för aktuella priser och tider: www.tomsbatturer.se

Hermöland fisketurer. Båten avgår på beställning från Gullholmen-Tuvesvik eller efter övernskommelse. Drivs av Anders Jakobsson som arrangerat fisketurer med Hermöland sedan 1986. Turen anpassas efter dina önskemål men går oftast väst om Måseskär. För mer info ring 0708 357133.

Sirius dyk & fiske. Erbjuder bland annat havsfiske efter makrill, torsk, pigghaj, havskatt med mera.. Utgår från Mollösund. Se hemsida för aktuella priser och tider: www.siriusdykochfiske.se

Hallas båt & fiske. Ervbjuder fisketurer som havsfiske, makrillfiske, hummer- och kräftsafari. Utgår från Edshultshall. Se hemsida för aktuella priser och tider: www.hallafiske.se

Det kan finnas fler företag i regionen än ovan nämnda som erbjuder havsturer.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.