Louise Hollerup och Inuk Jörgensen på filmfestivalen Nordisk Panorama i Malmö förra veckan. Foto: Elin Kamlert
Louise Hollerup och Inuk Jörgensen på filmfestivalen Nordisk Panorama i Malmö förra veckan. Foto: Elin Kamlert

Filmregissören Inuk vill göra världen mer rättvis

Inuk Jörgensen arbetar som linjeledare för Nordiska filmskolan i Kungälv och är samtidigt en framgångsrik kortfilmsregissör. Hans senaste kortfilm, In the shadow of the Tugtupite, turnerar just nu världen över.

ANNONS

Filmen kom till under ett års tjänstledighet, då Inuk och hans familj bodde på södra Grönland , där Inuk är född och uppvuxen.

– Tugtupite betyder egentligen renblod och stenen är en kraftig symbol för livet på södra Grönland, säger Inuk och berättar om en fin gammal inuitberättelse, som handlar om en kvinna som föder barn i bergen.

Vill utvinna uran

– Hennes blod stannar kvar och färgar de blå stenarna röda. På det här berget har utländska gruvbolag länge velat göra uranutvinning. Med filmen vill jag visa hur inuiterna ser på landskapet runtomkring och på hur utländska bolag vill utnyttja stenarna i en slags postkolonialism.

ANNONS

Ledde till omval

Filmen har haft stor framgång på Grönland och gjorde att Inuk för andra året i rad vann pris på Nuuk International Film festival. Filmen har också haft politisk betydelse, eftersom den indirekt ledde fram till omval och en ny regering på Grönland, berättar Inuk som nu är tillbaka som linjeledare på Nordiska filmskolan i Kungälv.

Med i avslutningsdebatten

Förra veckan deltog han på Nordisk Panorama Film Festival, som är en årlig filmfestival för nordisk kort- och dokumentärfilm.

Tillsammans med före detta eleven och numera filmregissören och gästläraren på Nordiska filmskolan, danskan Louise Hollerup, som har gjort filmen Arctic Love Parade, var Inuk Jörgensen inbjuden att i avslutningsdebatten tala om hur det är att göra film om svåra ämnen som kolonialism och postkolonialism.

Nordisk samlingsplats

– Om hur minoriteter gestaltas i film och vilka möjligheter de har för att till exempel söka pengar för att kunna berätta sina egna historier. Det var uppemot hundra i publiken och vi fick bra respons och mycket uppskattning, så det kändes verkligen fint. Hela festivalen är lite av en nordisk samlingsplats, säger Inuk Jörgensen.

Mer rättvis värld

Hans kortfilm In the shadow of the Tugtupite ska bland annat visas på olika filmfestivaler i Köpenhamn i oktober och kommer även förhoppningsvis att kunna ses i Sverige framöver.

– En viktig grej att fråga sig är hur vi gör världen mer rättvis för alla. Kan min lilla film vara en del av den frågan så är jag glad, säger Inuk Jörgensen.

ANNONS