”Väldigt otäckt”, säger en undersköterska om rektionen efter första dosen av Astra Zenecas vaccin. Arkivbild
”Väldigt otäckt”, säger en undersköterska om rektionen efter första dosen av Astra Zenecas vaccin. Arkivbild

Fick kraftig reaktion av Astra Zenecas vaccin

Flera kommunanställda har känt av biverkningar efter första dosen av Astra Zenecas vaccin. En undersköterska betecknar natten mellan torsdag och fredag som en mardröm.

ANNONS
|

Enligt Lena Arnfelt, sektorchef för trygghet och stöd, kan Astras vaccin ge lite större sjukdomssymtom under några dagar.

– Men det ska inte vara farligt, säger hon.

Undersköterskan, som vill vara anonym, jobbar inom äldreomsorgen och fick sin första dos i torsdags.

– Jag hade blivit lovad att få Pfizers vaccin, men det fanns inte när jag kom till Kvarnkullen. Istället fick jag vaccinet från Astra Zeneca, berättar kvinnan som under dagen kände sig helt frisk i kroppen.

Ett gift i kroppen

Först vid sjutiden på torsdagskvällen fick hon frossa och något som hon beskriver som kramper i kroppen.

– Det var som att ett gift hade tagit sig in överallt i alla organ, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Jag frös och skakade i 10 timmar. Jag ringde 1177 och Läkemedelsverket men ingen hade något besked att ge.

Under fredagen mådde hon fortfarande illa och kände sig yr, säger undersköterskan som fick sjukskriva sig under fredagen och lördagen.

– Man känner sig som en försökskanin, så hemskt är det, säger kvinnan som inte tänker ta en andra dos när det blir dags för den i maj.

– Oavsett vad regionen säger så var det något som inte stämde med vaccinet, hävdar hon.

Inga fel på vaccinet

Omgången av Astra Zenecas vaccin stoppades tillfälligt under torsdagen efter att några personer i Skaraborg uppvisat starka allergiska reaktioner. Därefter snabbutredde Läkemedelsverket och under fredagseftermiddagen kom beskedet att vaccinet inte visar några kvalitativa fel.

50 blev utan vaccin

Därmed återupptar Västra Götalandsregionen vaccineringen.

– 170 personer var inbokade i torsdags och 120 hann få vaccinet innan det stoppades, säger Lena Arnfelt, sektorchef för trygghet och stöd och fortsätter:

– De som inte hann få sprutan då kan boka in sig på nytt till 3 eller 9 mars. Dos 2 ges 13 och 18 maj, eftersom det är 10 veckor som gäller för Astra Zenecas vaccin.

Större sjukdomssymtom

Enligt Lena Arnfelt har inga allergiska reaktioner inrapporterats i Kungälv, utan det rör sig om biverkningar som uppstår när kroppens immunförsvar stimuleras.

– Jag vet att det är flera som har reagerat och fått covidsymtom efter att ha fått Astras vaccin.

Vad tänker du om undersköterskans upplevelse?

– Jag kan förstå att man reagerar och blir rädd när man blir så pass sjuk som hon blev. Samtidigt ger Astras vaccin ett bättre skydd redan vid spruta 1 än vad Pfizer gör och det kan också vara en orsak till att det kan bli kraftigare reaktioner, säger Lena Arnfelt.

Hur ser du på att kvinnan inte tänker ta en andra dos?

– Jag har jättestor förståelse och respekt för att hon är rädd. Samtidigt är det ett olyckligt val eftersom hon då inte får ett fullgott skydd. Och jag vill betona att de vaccin vi använder i Sverige är testade och godkända.

Hur ska ni få de anställda att våga vaccinera sig efter det här?

– Vi kommer att gå ut med information till medarbetarna för att de ska känna sig trygga och så behöver vi länka till den information som går ut nationellt. Jag önskar verkligen att ingen ska behöva känna sig rädd för att ta vaccinet, säger Lena Arnfelt.

Hamnat i hetluften

Samtidigt som vaccineringen med Pfizers vaccin inte har mött något större motstånd, har Astra Zenecas vaccin hamnat i hetluften på flera håll den senaste tiden. I Borås erbjöds nyligen 900 doser till kommunanställda inom vård och omsorg men bara hälften av tiderna bokades.

Även i Mölndal har ett stort antal kommunanställda ratat vaccinet från Astra Zeneca, efter att diskussioner uppstått kring hur effektivt vaccinet är.

Katarina Berg

katarina.berg@kungalvsposten.se

Fakta: Biverkningar av Astra Zenecas vaccin

Vaccinet stimulerar kroppens naturliga försvarsmekanismer (immunförsvaret). Vaccinet fungerar genom att få kroppen att tillverka skydd (antikroppar och specialiserade vita blodkroppar) mot det virus som orsakar covid-19.

Mycket vanliga biverkningar (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare)

Ömhet, smärta, värmekänsla, klåda eller blåmärke där injektionen ges

Trötthet eller allmän sjukdomskänsla

Frossa eller känna sig febrig

Huvudvärk

Illamående

Ledsmärtor eller muskelvärk

Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare)

Svullnad eller rodnad där injektionen ges

Feber (> 38 °C)

Kräkningar eller diarré

Källa Läkemedelsverket

ANNONS