Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miryam Meral har fått en av huvudrollerna i SVT:s serie Klassen.  Bild: Kristian Johansson
Miryam Meral har fått en av huvudrollerna i SVT:s serie Klassen. Bild: Kristian Johansson

Fick drömrollen i SVT:s ungdomsserie Klassen

Efter ett antal provspelningar stod det klart, Miryam Meral fick drömrollen – en av huvudrollerna i SVT:s ungdomsserie Klassen.
– Det tog några dagar innan jag fattade att jag kom med, säger hon.

Miryam har tidigare spelat i kortfilmer och reklamfilmer, samt haft en mindre roll i filmen Eva och Adam – att vara eller inte vara ihop. Nu sökte hon en roll i SVT:s serie Klassen, som ska in på sin femte säsong med nya skådespelare, tio tjejer och tio killar. Miryam var en av många som sökte.

– Jag fick göra en liten film där jag låtsades prata med en kompis på telefon och skicka in. Jag fick svar efter en vecka att jag skulle få provfilma. Men provfilmningen var i Malmö så jag fick göra den digitalt, via datorn. Vi gjorde några olika scener, och jag hade en bra magkänsla efteråt.

Magkänslan var rätt och Miryam gick vidare till ännu en provspelning.

– Då åkte mamma och jag ner till Malmö, där jag fick provspela mot några andra. Efter det hade jag inte lika bra magkänsla, det kändes lite nervöst. De dröjde med att svara, och då tänkte jag att jag inte hade fått rollen.

Denna gång var magkänslan fel, och Miryam fick komma på en ny provspelning och träffa regissörerna. Hon och de andra ungdomarna som var där och provfilmade lade till varandra på sociala medier.

– Efter hand började några av de andra skriva att de hade fått en roll. Jag själv hade inte fått något svar och var jättenervös.

När beskedet väl kom var det Miryams mamma som fick det först, men hon höll inne lite med det.

– Mamma sade att hon bara skulle ut och köpa Ipren, men så gick hon till Partyland på Kongahälla och köpte en ballong i guld med texten ”Klassen 2021” som hon kom hem med till mig. Jag började gråta glädjetårar. Jag kunde inte fatta att det var sant. Det var en chock, och det tog några dagar innan jag fattade att jag kom med.

Miryam får inte avslöja så mycket på förhand om sin rollfigur.

– Det är lite hemligt. Jag har fått rollen och en karaktärsbeskrivning, och jag är väldigt nöjd med rollen. Den liknar mig på vissa sätt.

Hur kan man beskriva Klassen för den som inte har sett serien?

– Det är en serie som utspelas i en klass på en skola, som fokuserar på olika personer och händelser i varje avsnitt. Det kan handla om två stycken som blir kära i samma person, eller att någons föräldrar skiljer sig. Det här är femte säsongen vi ska spela in, med nya skådespelare.

Inspelningen blir ett roligt sommarjobb för Miryam några veckor i juni och juli i Malmö.

– Det är tre veckor med inspelning, då vi är lediga på onsdagar och på helger. Jag är inte så nervös inför inspelningen, det har släppt lite. Jag har redan kontakt med nästan alla skådespelare och det verkar vara ett härligt gäng. Nu ser jag fram emot att träffa dem bakom kameran också.

Om allt går som planerat kommer serien att börja gå med start på julafton.

Hur tror du det kommer att bli att se sig själv på TV?

– Det kan kännas lite konstigt om det har gått lång tid mellan att man har filmat och att man ser det. Men jag kommer inte att tycka att det är pinsamt eller så, det är bara roligt.

Miryam tror att hon kommer att fortsätta med film på ett eller annat sätt i framtiden.

– Förut tyckte jag det var roligt att vara med på film för att det var roligt att synas. Nu tycker jag det roliga är att vara med och göra film. Jag skulle kanske också vilja testa att stå bakom kameran, det verkar också väldigt kul.

Miryam Meral

Ålder: 13 år

Bor: Kungälv

Familj: Mamma, pappa, lillebror och två katter

Sysselsättning: Går i sjuan på Thorildskolan

Intressen: Spela fotboll, dansa, skådespela och hänga med kompisar.

Aktuell: Har en av huvudrollerna i nya säsongen av serien Klassen på SVT.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.