Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto
Arkivfoto

FHM backar – alla med symptom ska testas igen

Från och med måndag ska alla med symptom på covid-19 testas igen. Efter kritik från flera håll backar Folkhälsomyndigheten därmed från beslutet om minskad testning av fullvaccinerade.

Beslutet att undanta stora grupper i samhället från rekommendationen om testning har fått kritik sedan det trädde i kraft för drygt två veckor sedan.

Nu meddelar Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i Ekot att man återgår till de gamla rekommendationerna.

– Från och med måndag, 22 november, rekommenderar vi åter regionerna att provta alla från sex år och uppåt som har symptom på covid-19. Som tidigare kan det också bli aktuellt vid smittspårning och screening när man inte har symptom, säger hon till Ekot.

Region Skåne krävde ändring

Testningen minskade från den 1 november, även om bland annat ovaccinerade och ytterligare några grupper i samhället fortsatt har varit rekommenderade testning. Minskningen har lett till att färre covid-19-fall har kunnat upptäckas och isoleras de senaste veckorna, vilket har lett till kritik.

Bland annat har Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, beskrivit förändringen som ”problematisk” i ett läge med ökad smittspridning i omvärlden. Ännu längre gick Region Skåne som så sent som under onsdagen krävde att Folkhälsomyndigheten skulle backa.

Gammal rekommendation återinförs

Så blir alltså också fallet, från och med måndag. Precis som tidigare blir endast personer under sex år samt de som har haft konstaterad covid-19 det senaste halvåret undantagna.

– Vi går tillbaka till den tidigare rekommendationen som gällde innan den 1 november, säger Karin Tegmark Wisell till Ekot.

Troligt att smittan ökar i Sverige

Folkhälsomyndigheten konstaterar i ett pressmeddelande att en återgång till de gamla rekommendationerna ökar förutsättningarna att följa smittoutvecklingen samt bryta smittkedjor, vilket kan bromsa en uppgång och belastningen på sjukvården.

”Orsaken till rekommendationen är dels en ökande smittspridning i många länder i Europa, dels att Folkhälsomyndighetens scenarier har pekat mot en trolig ökning även i Sverige de kommande veckorna. Några regioner, som Västmanland och Örebro, har en ökad smittspridning nu”, skriver Folkhälsomyndigheten.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.