Konjunkturinstitutet varnar för sämre tider: ”Nu är det verkligen läge att ta tag i det som ekonomi i grunden handlar om”, säger privatekonomen Emma Persson.
Konjunkturinstitutet varnar för sämre tider: ”Nu är det verkligen läge att ta tag i det som ekonomi i grunden handlar om”, säger privatekonomen Emma Persson. Bild: Montage

Fem tips inför lågkonjunkturen

Sverige går mot lågkonjunktur. Här är privatekonomens fem tips till hushållen.
– Nu är det verkligen läge att ta tag i det som ekonomi i grunden handlar om, säger Emma Persson på Länsförsäkringar.

ANNONS
|

Hög tillgång men låg efterfrågan och en orolig omvärld har gjort att Konjunkturinstitutet höjer ett varningens finger om att vi är på väg in i en lågkonjunktur.

Här är privatekonomens tips för hur du som privatperson ska agera.

– Vissa hushåll är mer utsatta än andra. Har man redan små marginaler och ser sina utgifter öka ännu mer så är det klart att det inte är en rolig situation, säger Emma Persson, privatekonom, Länsförsäkringar som nedan ger fem tips för hushållen.

1. Gör stenhård ekonomisk genomlysning

Skaffa en överblick över var alla utgifter tar vägen en vanlig månad. Det är hyfsat lätt i den digitala värld vi lever i. Kanske har man en bank eller en annan digital tjänst som kan ge en det. Det viktiga är att man får med varenda utgift.

2. Välj allt efter bästa pris

Var inte en lång och trogen kund någonstans. Konkurrensutsätt alla dina tjänster och abonnemang. Kan du få bättre pris hos någon annan så byt – det gäller allt från bank och försäkring till strömningstjänster.

3. Sluta inte upp att spara

Det kan kännas surt att fortsätta spara långsiktigt på börsen när allting blir dyrare och börsen är stökig, men försök att hålla kvar vid sparandet. Över tid kommer det att löna sig. Viktigt även att ha kapital som är lättare att komma åt när det behövs, börja bygga ett tillgängligt sparande på börsen till exempel. Viktigast av allt är dock buffertsparandet, det ska alltid finnas på ett sparkonto om en nödsituation uppstår.

4. Amortera är bra – men tänk efter

För den med bolån är höjda amorteringar ett sätt att öka ditt egna kapital – ett disciplinerat sparande som på sikt minskar dina ränteutgifter. Men det ska inte på bekostnad av annat sparande. Se till att du inte låser kapitalet vid banken. Om du har blivit arbetslös eller sjukskriven vill du inte behöva gå igenom banken för att öka bolånen.

5. Räkna på värsta scenariot

Sätt dig ner en kväll, gå igenom ekonomin och fundera över framtiden. Har man bolån, vad händer om räntorna stiger. Vad händer med matbudgeten om matpriserna stiger ännu mer. Gå inte runt med en diffus oro, konkretisera vad det handlar om – kanske kan känna sig lite lugnare eller inse att oj, nu måste jag verkligen göra något.
Kanske kan man sälja något som ligger och skräpar i förrådet, eller hyra ut borrmaskinen i garaget – det gäller att tänka kreativt.
ANNONS