På söndag kväll kommer Bohus fästning att lysas upp i blått.
På söndag kväll kommer Bohus fästning att lysas upp i blått. Bild: Måns Langhjelm

Fästningen blir blå för en kväll

På söndag kväll blir Bohus fästning upplyst i blått – allt för att uppmärksamma att det är världsdiabetesdagen och hundra år sedan insulinet upptäcktes.

ANNONS

Det är Kungälv Ale diabetesförening som ligger bakom att fästningen blir blå för en kväll, fast med stor hjälp av Kungälv energi.

– De ställde upp direkt när vi frågade om de kunde hjälpa till. De har tagit hem blå lampor för detta och kommer att tända dem på söndag samtidigt som gatubelysningen går på, säger Göran Svensson som är ordförande i föreningen.

Det är alltså dubbel anledning att uppmärksamma diabetes på söndag, det är världsdiabetesdagen samtidigt som insulinet fyller hundra år.

– Det är insulinet som har fått dem med diabetes typ ett att överleva. Typ två är den variant som ökar i hela världen parallellt med att fetman ökar, men det är de med typ ett som är helt beroende av insulin, säger Göran Svensson.

ANNONS

Blått är den internationella diabetesfärgen, som fästningen kommer att lysas upp i för första gången på många år.

– Man har gjort det en gång tidigare för många år sedan, kanske vid millennieskiftet. Nu hoppas vi att vi ska kunna göra det varje år i fortsättningen, säger Göran Svensson.

ANNONS