Fartyg körde in i Bohusbron

Ett passagerarfartyg har kört in i Bohusbron.
– Inga passagerare har kommit till skada och läget är under kontroll, säger Peter Henricson, chef på Strömma i Sverige.

ANNONS
|

Fartyget M/S Carl Michael Bellman, som ägs av rederiet Strömma, körde in i Bohusbron i centrala Kungälv under torsdagskvällen.

– När man skulle passera Bohusbron kom det en fritidsbåt i vägen så att befälhavaren tvingades väja undan för att undvika en kollision. Detta ledde till att aktern slog i ett fundament på bron, säger Peter Henricson, chef på Strömma i Sverige.

Blev det några skador?

– Båten hade passagerare men alla klarade sig oskadda. Fartyget kom undan med endast ett par plåtskador, men det är ingen större fara för fartyget och det var aldrig någon fara för passagerare eller besättningen.

ANNONS

Hur gick det för fritidsbåten?

– Vi vet inte hur det gick för fritidsbåten, men enligt befälhavaren lämnade den platsen snabbt.

– Olyckan skedde under en reguljär kvällskryssning, men eftersom det inte vara någon fara körde vi båten till kaj för att reparera skadorna och åter få ut den i trafik, säger Peter Henricson.

Vittne: ”Det blev helt galet”

Svenne Andersson från Kungälv var vid glasskiosken för att tittat på bilarna vid Fästningen när han såg att det köade på mot Bohusbron. Och gick bort för att se vad som hänt.

– Det blev helt galet, säger han.

I början fick han höra att det var bilar som skulle ha krockat men när han gick dit såg han Carl Michael Bellman som drev mot bron.

– Den gick med förarhytten mot bron och det knakade och han arbetade med bopropellrarna, men det fungerade inte. Den drev mer och kilades in längs med bron.

Igenom Kungälv bildades samtidigt långa köer.

Det är är oklart vad som hänt, men på plats spekulerades det om att bron öppnades försent när färjan kom och att den inte hann bromsa och att strömmen sedan tog tag i den.

”Bron fungerade som den ska”

Vid kontakt med Fredrik Strömbäck på Sjöfartsverket under fredagen berättar han att bron öppnades och stängdes precis som det skulle.

– Det var ingen fördröjning med öppningen, bron fungerade som den ska, säger Strömbäck.

Enligt Sjöfartsverket fick bron inga skador vid kollisionen och den gick att stänga igen som vanligt.

– Anledningen till att det blev som det blev var alltså för att fartyget tvingades väja för en fritidsbåt. Eftersom fartyget åkte medströms så hann det inte bromsa och hamnade därför på tvären, säger Strömbäck.

ANNONS