Fantastiska prylar när elever produktutvecklar

Lekfullt, fantasirikt, smart och hållbart. När niorna på Munkegärdeskolan fick produktutveckla blev resultatet imponerande.

ANNONS
|

Samtliga bidrag visades upp på en liten produktmässa på skolan i veckan, där sjuorna och åttorna fick rösta på det de gillade mest.

– Vinnaren utses och koras på julavslutningen, berättar hemkunskapsläraren och initiativtagaren Maria Olsson, som tidigare i livet jobbade med produktutveckling under många år.

Sjungande kudde

Hon berättar om hur hon lanserade projektidén och att den sedan fick ”gifta sig” med vårens distansarbete, där eleverna hade en alldeles särskild uppgift i slöjden- att hitta något i hemmet som kunde utvecklas eller göras om.

Idéerna som kom fram där har nu, under sammanlagt åtta timmar vid sidan av de nationella proven, blivit färdiga prototyper som imponerar. Eller vad sägs om programmerade glasögon som ska ge dig A på alla prov, en sjungande kudde, den fantastiska brödkniven eller en stol med uppfällbart bord och mugghållare, med garanterad trivsel?

ANNONS

Kan bli årets julklapp

Eftersom snön kom lagom till uppgiften, valde Avar, Oscar, Edvin och David att göra en prototyp på en turbosnöboll- alltså en snöboll du kan göra utan att bli kall om händerna.

– Vi har gjort den av två träpinnar och en innebandyboll som vi har delat i två halvor, berättar David.

Kanske blir den årets julklapp 2022, säger läraren Maria, som menar att en sådan här pryl mycket väl skulle kunna komma ut på marknaden framöver.

Att få visa resultatet på en mässa på skolan är riktigt kul, tycker Avar och får medhåll av kompisarna.

– Väldigt roligt att få göra det här.

Eldsjälarna- hemkunskapsläraren Maria Olsson och slöjdläraren Joakim Liljedahl.
Eldsjälarna- hemkunskapsläraren Maria Olsson och slöjdläraren Joakim Liljedahl. Bild: Katarina Berg

Utvecklar våffeljärn

Detsamma anser Vera, Anastacia och Chayanan som har tagit fram en prototyp av ett multifigur våffeljärn.

– När vi fick uppgiften i slöjden i våras om att hitta något hemma, kom jag på att man skulle kunna göra olika formar till våffeljärnet, berättar Vera.

Chayanan och Anastacia gillade hennes idé och nu har de alla tre hittat på olika mönster tillsammans – djur, bil, moln, hjärtan och stjärnor.

I produktbeskrivningen står bland annat att multifigur våffeljärnet blir både roligare att använda och lättare att diska, eftersom de olika mönstren är avtagbara.

– Det hade verkligen varit kul att få gå hela vägen och kanske starta ett UF-företag längre fram, säger tjejerna.

ANNONS