Familjen Sakelariu efter branden:”Oklart om framtiden”

Två dagar efter branden i Hellmans tobaksaffär och Hörnan luktar det fortfarande brandrök på Marstrands kaj. En strid ström av Marstrandsbor tittar förbi för att ge några tröstens ord till butikernas ägare, Sigvard och Georg Sakelariu.

ANNONS

Turisterna som passerar i solskenet ser bara polisens avspärrningsband utanför de anrika små butikerna Hellmans och Hörnan på Marstrands kaj. De vet inte vad som har hänt, men det vet Marstrandsborna som kommer förbi och hejar på Sigvard och Georg där de sitter på den lilla gården utanför Hellmans Hörna.

– Många vet om att det brann i fredags, men det är lätt att det blir rykten och det tycker vi är onödigt. Därför har vi varit här hela helgen och pratat med folk och svarat på frågor. Vi är oerhört tacksamma över att folk omkring, bland annat gäster och personal på Värdshuset var så snabba med att ingripa. Sedan kom människor med brandsläckare från alla möjliga håll, och bara matade på tills räddningstjänsten kom, annars hade hela huset kanske brunnit ner, säger Sigvard Sakelariu.

Sigvard och Georg Sakelariu utanför sina brandskadade butiker på Hamngatan
Sigvard och Georg Sakelariu utanför sina brandskadade butiker på Hamngatan Bild: Anna Hedlund

På måndagsförmiddagen sitter bröderna och väntar på att polisers tekniker ska komma och göra sin undersökning av brandplatsen. Båda butikerna har varit avspärrade sedan branden och ingen av dem har varit inne och sett omfattningen av skadorna på bottenplanet.

– Varför det började brinna vet vi inte, det får teknikerna avgöra, men helt klart är allt som har med verksamheten borta.Du ser fönstret där, säger Sigvard och pekar på ett sotigt, trasigt fönster.

– Det är mitt lilla kontor där jag hade jag hyllor med pärmar, De kan jag se härifrån att de inte finns kvar. Men allt som är förstört är trots allt världsliga problem. Det viktigaste är att människor inte skadades, att branden kunde släckas innan den spred sig och att huset står kvar. Det har stått där sedan 1906, säger Sigvard.

Hur mår ni efter det som hänt?

– Vi mår bra, vi är ganska lugna av oss alla tre och det vi hoppas nu är att de inblandade försäkringsbolagen kan samarbeta om vad som ska hända nu, säger Sigvard Sakelariu och berättar han själv, hans sambo Margaretha Lind och hans bror Georg har drivit Hellmans och Hörnan sedan 1977. Sedan 1983 äger familjen hela huset.

Butiken som ligger närmaste granne till Hellmans tobak rökskadades i branden, liksom husets mellanvåning som innehåller ett kontor. Lägenheterna på översta våningen har klarat sig bra.

– Livsmedelsbutiken i andra änden av huset har klarat sig helt utan skador och det är skönt.

Vad tänker ni om framtiden?

– Vi vet väl inte riktigt vad vi har för planer. Vi är ju egentligen pensionärer alla tre och har gjort detta bara för att vi tycker det är roligt. Det ska nog mycket till för att man ska inreda en ny affär. Nu sitter vi här och huset är kvar. Det primära är att alla är oskadda, vad som händer sen får vi se, säger bröderna Sigvard och Georg Sakelariu.

Hellmans tobaksaffär startades av Axel Hellman när huset på Hamngatan 25 var nybyggt 1906.

1962 köpte Otto och Lena Arvidson butiken och drev den fram till 1977 då familjen Sakelariu tog över verksamheten.

Sedan 1983 är familjen Sakelariu ägare till hela huset på Hamngatan 25 där Hellmans ligger.

ANNONS