Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Familjen Olivares Wettergren flyttar i december från en lägenhet på Hisingen till ett nyproducerat parhus i Kärna. Bild: Tove Christensen
Familjen Olivares Wettergren flyttar i december från en lägenhet på Hisingen till ett nyproducerat parhus i Kärna. Bild: Tove Christensen

Familjen byter stadspulsen mot lugnet i Kärna

Barnfamiljen Olivares Wettergren flyttar från Hisingen till Kärna för att ge barnen en tryggare uppväxt. Vid första besöket i området fastnade de för den slående naturen.
– Vi stod längst upp på en bergstopp och då tänkte vi ”här ska vi bo”, säger Daniela Olivares Wettergren.

Familjen Olivares Wettergren bor i en lägenhet i Backa på Hisingen och i december ska de flytta in i ett av de nyproducerade parhusen vid Västerhöjd i Kärna. Efter en intresseanmälan till nybyggnationen Vita Bergen, som de nästan glömt av att de gjort, fick de mejl om ett informationsmöte i januari. De gick på mötet och nyfikenheten väcktes.

– Vi skrev på någon vecka efter, säger pappa Elias.

– När det dök upp tänkte vi att det var perfekt, säger mamma Daniela.

Det kommande bostadsområdet var innan skogsmark och idag kantas det fortfarande av stora träd. Första gången de besökte området vandrade paret runt i skogen och det var en kall vinterdag med isblå himmel.

– Vi stod längst upp på en bergstopp och då tänkte vi ”här ska vi bo”, säger Daniela.

– Vi gillade omgivningen, att det var landet och nära till stan.

Daniela och Elias Olivares Wettergren har länge varit på jakt efter ett hem utanför Göteborg och fann till slut Kärna. Bild: Tove Christensen
Daniela och Elias Olivares Wettergren har länge varit på jakt efter ett hem utanför Göteborg och fann till slut Kärna. Bild: Tove Christensen

Familjen har ett tag varit på jakt efter nyproduktion runt om i Göteborgs kranskommuner. De har velat slippa renovering och sökt bostad utifrån att vara nära sina familjer på Hisingen. Utöver Kungälv var även Kungsbacka och Mark alternativ.

– Vi var öppna för förslag, säger Daniela.

Hon har kollegor som bor i Kungälv och hört de prata gott om kommunen.

– Känns som det kommer bli bra, jag har bara hört positiva grejer om Kungälv.

Båda föräldrarna vill komma ifrån Backa där det är mycket mopedåkande ungdomar som samlas i gäng och hårt trafikerade vägar. De upplever det som störande och jobbigt – de har även känt en saknad till naturen som är svår att nå från lägenhet. Att kunna öppna dörren och släppa ut barnen utan oro känns viktigt.

– Vi vill göra det för barnen, så de får en trygg uppväxt, säger Elias.

Elias jobbar som skadedjurstekniker på Anticimex och utgår från hemmet, vilket gör att han kan börja jobba i närområdet. Daniela jobbar på Hisingen som undersköterska på en barnmorskemottagning och menar att det nya pendlingsavståndet inte kommer bli ett bekymmer.

– 30 minuter går ändå rätt fort, så det har vi inte tänkt på så mycket. Det ordnar sig, säger hon.

Ayline och Alessio leker i området där deras kommande hem byggs. Bild: Tove Christensen
Ayline och Alessio leker i området där deras kommande hem byggs. Bild: Tove Christensen

För dottern Ayline, åtta år, kommer flytten att betyda ny skola. Daniela tycker hon fått ett gott bemötande när de sökt skola och kommunen erhöll en plats på Kärna skola och fritids. Förskola till sonen Alessio, fyra år, har dock varit svårare. Han går på förskola i Tuve och kommer behöva gå kvar då det ännu inte finns plats i Kärna.

– Vi bor ändå i Backa nu, och sen kommer det bli så att jag åker förbi där, säger Daniela och syftar på sin pendlingssträcka.

Den information de fått från kommunen är att det är mycket nyproduktion i Kärna och många småbarnsfamiljer som flyttar in, vilket gör att köerna blir längre till närliggande förskolor. De har dock lovat en garanterad plats, men att förstahandsvalet kan utebli.

– Det känns kul att det är mycket barn i Vita Bergen, då har barnen många kamrater att leka med, säger Daniela.

Föräldrarna Daniela och Elias vill ge sina barn Alessio och Ayline en trygg uppväxt i Kärna med närhet till skogen. Bild: Tove Christensen
Föräldrarna Daniela och Elias vill ge sina barn Alessio och Ayline en trygg uppväxt i Kärna med närhet till skogen. Bild: Tove Christensen

Deras mäklare har startat en Facebookgrupp för de nyinflyttade, där de uppdaterar om bygget. Daniela tycker det är spännande att skriva med sina framtida grannar, som många är barnfamiljer.

Barnen gillar att leka i skogen och för Alessio kommer gården betyda plats för fotbollsspelande. Även Ayline ser fram emot flytten.

– Att få ett eget rum ska bli kul, säger Ayline.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.