Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Portionsförpackningar om 4,5 gram cannabis som beslagtagits. Narkotikan förvarades i ”packebilar”. Bild: Polisen
Portionsförpackningar om 4,5 gram cannabis som beslagtagits. Narkotikan förvarades i ”packebilar”. Bild: Polisen

Förvarade flera kilo cannabis hos sina kompisar – åtalas

Fyra män i 25-årsåldern misstänks ha hanterat stora mängder cannabis i olika bostäder och lokaler i Kungälv. Nu åtalas en Kungälvsbo för grovt narkotikabrott då tanken vara att sälja narkotikan.

Det var i våras som polisen under en kort tid bedrev spaning mot ett antal adresser i Kungälv, bland annat mot ett garage i Rollsbo. Spaningen inleddes efter att en av de nu åtalade, en man från Mölnlycke, greps av polisen i Mölndal då han misstänktes sälja narkotika.

– Då får man bekräftat att han varit i garaget i Rollsbo och fått med sig en väska, säger Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare, riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som har lett förundersökningen.

Garaget i Rollsbo hyrde han tillsammans med den man, en Kungälvsbo i 25-årsåldern, som nu åtalas för grovt narkotikabrott.

– Han är ju hyresman och då går man på honom och undersöker honom och förföljer honom i några dagar.

Misstänks ha packat cannabis i portionspåsar

Polisen spanade på honom när han bland annat körde mot en adress i Lycke. Där sågs han bära in en blå, relativt välfylld, säck in i ett hus tillhörande fastigheten. Sedan lämnade han fastigheten med en lite mindre fylld säck.

En våg som polisen beslagtagit. Bild: Polisen
En våg som polisen beslagtagit. Bild: Polisen

När polisen grep mannen som bodde i fastigheten i Lycke genomförde de en husrannsakan där. Då hittade man cannabis och även spår som tydde på att cannabis packats om i portionsförpackningar i förrådet.

I förhör har det framkommit att mannen med säcken lämnat en större mängd cannabis där som han tillsammans med mannen som bodde i fastigheten sedan förpackat om till portionspåsar om 4,5 gram styck.

LÄS MER: Kungälvsbo döms till 7,5 års fängelse för knarksmuggling

LÄS MER: Kungälvsbo misstänkt för smuggling – 1,2 ton cannabis gömdes i marmorskivor

I förhör framkommer också att mannen som bodde i fastigheten fått narkotika som ersättning för att förvara narkotika åt den andre mannen.

– Han har i alla fall haft en annan ställning mot de andra men om de sedan gör det mot betalning eller inte vet jag inte, säger Thomas Ahlstrand.

Cannabis som påträffats vid husrannsakan. Bild: Polisen
Cannabis som påträffats vid husrannsakan. Bild: Polisen

Gömde cannabis i ”packebil”

Vid husrannsakan mot garaget i Rollsbo hittades flera gömmor med narkotika, bland annat förvaras en del av narkotika i en skrotbil, en så kallad ”packebil, som stod inne i garaget. Även på en annan adress, där mannen förvarat narkotika, ska det hittats i en parkerad bil som inte användes.

2 maj greps två av Kungälvsborna. Mannen som misstänks för grovt narkotikabrott häktas 6 maj och är fortfarande häktad. Den andre Kungälvsbon häktades också men släpps 6 maj.

Mölnlyckebon greps 18 mars men släpptes 20 mars. Den fjärde mannen, även han från Kungälv, har aldrig frihetsberövats men misstänks för narkotikabrott då han ska ha förvarat 1,67 kilo cannabis i sin bostad och i en bil på sin tomt.

Erkänner visst narkotikainnehav

Enligt Ahlstrand ska den Kungälvsbo som är misstänkt enligt den grövre brottsmisstanken vara den mer brottsaktiva av de fyra som nu åtalats.

Kungälvsbon erkänner visst narkotikainnehav. Det ska ha varit cannabis som hittats på olika ställen som han hävdar är hans. Övrig narkotika som hittats, eller som åklagaren påstår att han hanterat och packat om på olika adresser, nekar han till att han haft något med att göra.

Det har varit en del fall med grova narkotikabrott i Kungälv som uppdagats på senare tid.

Har hanteringen flyttat från Göteborg?

– Det här är ju inte gängkriminella typer som skjuter ihjäl varandra, det här är traditionella kriminella som vi alltid haft omkring oss. Men att sedan stora importer hamnat här betyder inte att marknaden befinner sig i Kungälv. Det här skulle säljas i regionen, säger Thomas Ahlstrand och hänvisar till att en av männen greps i Mölndal.

LÄS MER: 517 kilo cannabis gömdes i sten – småbarnspappa åtalas

Den nu åtalade Kungälvsbon är även misstänkt tillsammans med Mölnlyckebon för brott mot vapenlagen då polisen hittade 559 enheter ammunition av olika slag och kaliber i garaget i Rollsbo. Duon misstänks även för dopningsbrott.

Kungälvsbon misstänks även för att i april ha haft tre knivar och en yxa samt kokain i en bil som han färdades i.

LÄS MER: Domarna står fast för smuggling av amfetaminolja

LÄS MER: Långa fängelsestraff för knarkresa

LÄS MER: Misstänkt knarkresa avslöjades – fyra åtalas för grova brott

Rättegången startar i nästa vecka.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.