Jas under en övning i Såtenäs sommaren 2021.
Jas under en övning i Såtenäs sommaren 2021. Bild: Andreas Olsson

Försvarsmakten: "Sprid inte var militären befinner sig”

Hotbilden mot Sverige har ökat sedan ett tag och försvarsmakten har höjt beredskapen i många delar av Sverige. Det innebär bland annat att man övar mer och är synligare. Men försvarsmakten vill att vi medborgare ska vara försiktiga med vad vi delar med oss av i sociala medier.

ANNONS
|

Den ökade hotbilden mot Sverige har fått försvarsmakten att höja beredskapen i många delar av landet.

Just nu pågår övningar på många platser, bland annat i Östersjön men även utanför västkusten. I fredags flög två Jas Gripen-plan över Kungälv, Försvarsmakten vill dock inte bekräfta om det var en del av en övning eller inte.

”Vi kommenterar inte vår operativa verksamhet när det gäller var, när och hur vi flyger. Men vi genomför flygningar året runt, dygnet runt inom ramen för vår ordinarie verksamhet och planerade övningar”, skriver Therese Fagerstredt, pressekreterare på Försvarsmakten i ett mejl.

I sitt tal till nationen förra tisdagen sa statsminister Magdalena Andersson (S) att vi medborgare ska vara försiktiga med vad vi delar med oss om var försvarsmakten befinner sig.

ANNONS

Inte sprida viss information

Försvarsmakten har inte officiellt gått ut med att man inte vill att information om var de befinner sig i realtid sprids i sociala medier. Men Therese Fagerstedt säger till KP att det finns viss information som man önskar att människor inte sprider.

Therese Fagerstedt, pressekreterare på försvarsmakten.
Therese Fagerstedt, pressekreterare på försvarsmakten. Bild: Försvarsmakten

– Det kan handla om att information om försvarsmaktens aktiviteter, rörelser, tidpunkter, bemanning, nummerplåtar som kan vara känsliga för eventuella motståndare, säger hon.

Det man vill undvika är att motståndaren ska kunna lägga pusselbitar över var försvarsmakten befinner sig eller har sina förmågor.

– Det kan vara viktiga bitar av information till dem.

Tänka en gång extra

Therese Fagerstedt säger samtidigt att försvarsmakten inte kan hindra någon att dela information om var militären befinner sig annat än om man delar information om skyddsobjekt, vilket är olagligt.

Men att hon ber folk som ser militärer i samhället som rör sig från plats A till B, eller har en övning fullt synlig, att tänka en gång extra innan man publicerar det i sociala medier. Att man kanske väntar någon dag så att informationen inte sprids i realtid.

– Andra delar av oss syns ute i samhället hela tiden, som högvakten, eller när vi har uppvisningsdagar. Då välkomnar vi att man fotograferar.

Kan inte eventuella fiender ändå se var ni befinner er med hjälp av satelliter?

– I bland när vi har övningar eller skarpa förflyttningar får våra anställda inte ha med sig sina mobiltelefoner för att ingen ska kunna följa våra rörelser. Men det finns flera nivåer i det här som vi tycker är vettiga även om vi inte officiellt uppmanar till att inte dela med sig av informationen, säger Therese Fagerstedt.

Kontrollera dina källor

I tider av kris eller krig är det också sannolikt att det sprids information som endast har till syfte att vilseleda eller desinformera och därför har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gått ut med att vi som medborgare hela tiden ska vara säkra på att källan som förmedlar informationen är trovärdig innan vi delar med oss av den.

Det handlar om att hålla huvudet kallt innan man klickar på dela och verkligen veta vem som förmedlar information, varifrån den kommer, hur gammal den är och om det går att hitta samma information från flera källor.

• Vem ligger bakom informationen? Kan du hitta den ursprungliga källan?

• Varför finns informationen? Fundera på hur budskapet vill förändra ditt tänkande och agerande.

• Vad är det för information du använder och vem tjänar på att du sprider den?

• Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant?

• Hur fick du tag på informationen? Kommer den från en källa som är pålitlig och som tidigare har levererat bekräftad information?

• Kontrollera om du kan hitta informationen i andra källor. Information från endast en källa måste behandlas med stor försiktighet Verkar informationen vara "för bra för att vara sann" så är den oftast det

• Sök efter information som inte bekräftar din nuvarande ståndpunkt för att undvika att du endast letar efter info som förstärker din nuvarande åsikt

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

LÄS MER:Flera av försvarets stridsbåtar synliga i längs kusten

LÄS MER:Miguel Odhner om läget i Ukraina: ”Det är ett övergrepp”

ANNONS