Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Bild: Anders Ylander
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Bild: Anders Ylander

Första fallet av omikron bekräftat i Västra Götaland

Det första fallet av omikronvarianten av coronaviruset har upptäckts i Västra Götaland. Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg menar att det är en person som har varit ute och rest, och utesluter inte att det kan finnas ett mörkertal i regionen. Och i nästa vecka kan årsgruppen 60+ boka vaccinering för tredje dosen.

Fram till i går, tisdag, hade 13 fall av omikronvarianten upptäckts i Sverige. Nu har även Västra Götaland ett konstaterat fall. Personen som är smittad har varit i Sydafrika och har rest därifrån.

– Personen har provtagit sig och hållit sig hemma efter ankomst till Sverige och har gjort precis som man ska göra. Personen mår väl och vi har inga tecken på någon spridning vidare, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland på en presskonferens på onsdagen.

Bedömer du att det finns ett mörkertal av omikron-fall i regionen?

– Just nu är inriktningen att vi ska fånga dem som har varit i de länder med störst förekomst av omikron. Det kommer att trappas upp men det kan mycket väl vara så att det finns ett mörkertal.

Pfizer: Tre doser skyddar

Det finns en oro kring att omikron eventuellt skulle kunna vara mer smittsam och att vaccinerna ska skydda sämre mot den.

LÄS MER: Rejält ökat skydd efter den tredje dosen coronavaccin

Vaccintillverkaren Pfizer-Biontech uppger emellertid i ett pressmeddelande på onsdagen att tre vaccindoser verkar skydda bra mot omikron, och att två doser fortsatt tycks skydda relativt bra mot svår sjukdom.

Ökad testning efter resor

Hittills är dock många uppgifter om varianten osäkra och experter betonar att mer kunskap behövs.

Samtidigt har omikron lett till nya åtgärder i många länder, inklusive Sverige som bland annat har utvidgat testningen efter utlandsresor samt skalat upp övervakningen för att upptäcka virusvarianter.

Samtidigt skriver GP att nästa årskull, 60 +, och personer över 18 år som tillhör medicinsk riskgrupp, snart kan boka tider för vaccinering med dos 3. Bokningarna släpps på 13 december.

– Det betyder inte att alla kommer att kunna boka en tid den 13 december men det är då man kommer att ha möjlighet att boka tider, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland, till GP.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.