Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En boende skickade in en film inspelad från sin lägenhet. ”Det lät som ett diskotek klockan 1 på natten och när det är så här så måste vi agera”, säger Jimmy Sandberg, parkeringsansvarig Kungälvs kommun. ARKIVFOTO Bild: Kristian Johansson
En boende skickade in en film inspelad från sin lägenhet. ”Det lät som ett diskotek klockan 1 på natten och när det är så här så måste vi agera”, säger Jimmy Sandberg, parkeringsansvarig Kungälvs kommun. ARKIVFOTO Bild: Kristian Johansson

Förslaget: Parkeringsförbud nattetid ska få slut på stöket vid Ica Maxi

Parkeringsförbud nattetid på Ica Maxis parkering är en del i ett förslag för att få slut på stöket, när bilburna unga samlas på kvällar och helger.

Förslaget handlar om att begränsa möjligheterna för unga att samlas med sina bilar, för att på så sätt motverka ordningsstörningar.

– Vi har så otroligt mycket problem med oljud, folk kan inte sova på nätterna. De åtgärder vi gjort har inte räckt till, nu tar vi krafttag för att lösa det här, säger Jimmy Sandberg, parkeringsansvarig på kommunen.

Nu har kommunen tillsammans med polisen tagit fram ett förslag för att få bukt på problemen – med hög ljudvolym, buskörning och nedskräpning – som uppstår när bilburen ungdom och unga vuxna samlas på platsen.

– På framsidan av Ica Maxi vill vi införa parkeringsförbud nattetid, mellan klockan 00 och 04. Och innan midnatt ska endast personbil klass 1 få parkera där, säger Jimmy Sandberg.

Ett tiotal platser

Förslaget innebär att EPA-traktorer och A-traktorer, tillsammans med fordon som husbil och lätt lastbil, inte får parkera på parkeringen.

– Vi hänvisar dem till ett tiotal platser vid sidan om Ica, som man kan stå på i max en timme, om man ska in och äta. Nattetid är det bara de tiotal platserna de kan stå på, säger Jimmy Sandberg.

Förutom de tio platserna är förslaget att parkeringsförbudet nattetid även ska gälla de andra parkeringarna vid Mc Donalds. Men under butikernas öppettider finns ytterligare 70 parkeringsplatser för de fordonsklasser som inte tillhör personbil klass 1, och de finns på parkeringen närmast Gymnasiegatan.

Förslaget ska presenteras för berörda handlare, som ska få säga sitt.

– Tycker handlarna inte att det är bra, då gör vi naturligtvis inte det här.

Kan bli böter

Ungdomarna har sedan tidigare fått en plats att vara på vid Folkets park, men även där gäller vissa regler menar Sandberg.

– Man måste tänka sig för när man är ute i trafiken. Det finns regler, spelar man för hög musik i sin EPA så kan polisen skriva böter på det.

Jimmy Sandberg pekar även på olämpligheten i att samlas under rådande restriktioner.

– Vi vill att föräldrarna pratar med sina ungdomar om att respektera andra människor som inte vill höra hög musik eller när de kör runt. Hade folk använt sunt förnuft hade vi aldrig kommit till det här, men nu tvingas vi göra någonting, säger han.

Politikerna ska också säga sitt och förslaget ska tas upp i kommunstyrelsen.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.