Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ikanos bygge blir försenat på grund av markföroreningar som måste saneras. Bild: Anna Hedlund
Ikanos bygge blir försenat på grund av markföroreningar som måste saneras. Bild: Anna Hedlund

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Förorenad mark kostar kommunen 23 miljoner

Starkt förorenad jord, en betongplatta och en gammal oljetank har hittats i marken bakom Mimers där Ikano nu bygger bostäder.
Tomten sanerades delvis för tjugo år sedan, men nya fynd kräver ytterligare sanering till en beräknad kostnad av 23 miljoner kronor.

De ämnen som hittats i marken är klorerade kolväten, zink, PAH, samt PFOS/ PFAS. De sistnämnda är ämnen som används som ytbehandling i många produkter, som kläder, skor, matförpackningar och stekpannor. De finns också i brandskum och skidvalla, skönhetsprodukter, möbeltyg och elektronik.

– Det är naturligtvis inga bra ämnen, men det är framförallt om man får dem i sig via mat eller vatten som det är riktigt farligt. De här föroreningarna berör ingen vattentäkt så som har förekommit på andra ställen i landet, säger Anders Holm, sektorchef för samhälle och utveckling i Kungälvs kommun.

Kommunen visste att det kunde finnas föroreningar i marken, men inte omfattningen.

– Det gjordes en sanering 2002, så vi trodde inte att det var så mycket mer, men det vi hittade nu var värre än befarat.

Tomten där föroreningarna hittats är fyratusen kvadratmeter och har de senaste åren använts som parkering för gymnasiets personal och elever.

Längre tillbaka i tiden fanns på tomten en kemtvätt samt företag som tillverkade brandskum och metall-legeringar.

2018 såldes tomten av kommunen till Ikano bostad för byggnation av två flerbostadshus med bostadsrätter. Ett av husen är redan byggt och det var inför markarbetena för hus nummer två nu i mars som ytterligare fynd gjordes.

– Vi hittade en gammal oljetank med olja och en betongplatta som täckte 70 procent av marken där det nya huset ska stå. Både tanken och plattan är borttagna nu och pålningen för huset kan börja. Sedan ska resten av de förorenade massorna tas bort och det väntas vara klart till semestern, säger Anders Holm.

Är det något misstag som har begått av kommunen i det här?

– Det skulle jag inte säga att det är. Så här ser det ut på många ställen i Sverige där det legat verksamheter tidigare och så är det även i Kungälv. Man kan ta prover, men det är svårt att få hela bilden innan man börja gräva. Vi har indikationer på att det i centrala Kungälv finns förorenad mark på många ställen. Det finns föroreningar efter gamla bensinstationer, ABC-fabriken, glasbruk och kemtvättar till exempel. Förr var man inte så noga med att farliga ämnen släpptes ut eller läckte från industrier och verksamheter.

Vad kostar saneringen för Kungälvs kommun?

– 23 miljoner enligt nuvarande prognos. Kungälvs kommun står för hela kostnaden eftersom vi har sålt marken utifrån ett marknadsvärde som att marken vore ren, alltså att den uppfyller kraven på känslig markanvändning.

Var ska pengarna tas?

– Det är intäkterna för projektet som minskar med motsvarande summa. Jag tror att hela intäkten från början var runt femtio miljoner, så projektet går fortfarande plus för kommunen, även om den blir lägre än planerat. Det är klart att det känns frustrerande när pengar behöver gå åt till sanering, men det är inget unikt och det är säkert inte sista gången heller, säger Anders Holm

Hur mycket försenad blir Ikanos byggnation på grund av detta?

– Det bli en fördröjning på tre, fyra månader.

Ikano bostad köpte den aktuella tomten på fastigheten Gjutaren 50 för 31 550 000 kronor plus 6 150 000 i gatuavgift hösten 2018.

Lägenheterna i Brf Dansa där försäljning pågå har planerad inflyttning sommaren 2022.