Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Zander, projektledare för arbetena vid Vita fläcken, som ska förbereda för höghusbygge.  Bild: Kristian Johansson
David Zander, projektledare för arbetena vid Vita fläcken, som ska förbereda för höghusbygge. Bild: Kristian Johansson

Förberedelserna för höghusbygget är igång

Kommunen utför markarbeten på Vita fläcken för att förbereda för bygget av ett 23-våningshus på platsen. Gång- och cykelbanor kommer vara avstängda fram tills arbetet är klart i slutet av oktober.

Efter att bygglov beviljats för ett höghus på 23 våningar på Vita fläcken, som ska innehålla hotell och lägenheter, behöver kommunen dra om ledningar i marken innan bygget av själva huset kan påbörjas. De arbetena har nu pågått några veckor, och tidigare i somras behövde en del av Kongahällagatan stängas av tillfälligt.

LÄS MER: 24-våningshuset har fått bygglov - förberedelserna börjar direkt

– Då gick vi över med vatten, avlopp och dagvatten. Det vi håller på med nu är att lägga om en fjärrvärmeledning. Vi har också el och fiber som ligger där som vi måste flytta på för huset. När vi ändå arbetar där har Kungälv energi gamla oljekablar som ska bytas, så de passar på att göra det samtidigt, säger David Zander, projektledare på Kungälvs kommun.

Gång- och cykelbana avstängd

Nu har man stängt av gång- och cykelbanan som går förbi arbetsplatsen och även del av gatan på andra sidan, utanför Mimers hus, där det också pågår arbete i gatan.

– På den sidan finns det en transformator som ska förse höghuset med el. Där borrar vi under gatan så att elen kan komma upp på andra sidan. Det är ett smidigt sätt att arbeta när det fungerar att göra så, säger David Zander.

De här arbetena kommer att pågå till slutet av oktober. Gång- och cykelvägen kommer att vara avstängd lika länge. Redan nu har man dock uppmärksammat att alla inte följer de anvisningar som finns.

Ta hänsyn och följ skyltarna

– Även fast det står att gångbanan är avstängd är det som att vissa inte vill gå en omväg, utan går ut i vägen eller går in på arbetsområdet. Det är olyckligt att folk inte tar hänsyn och följer skyltarna, för deras och för alla andras säkerhet, säger David Zander.

När de här arbetena är färdiga till hösten är kommunen klar med sin del, och bygget av höghuset kan börja.

– Jag vet inte när deras byggstart är, men det bygget kommer väl att ta cirka två år. När de börjar bli klara kommer vi också att börja färdigställa ytan runt om på den mark som tillhör kommunen, säger David Zander.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.