Kungälv hamnar över genomsnittet, visar Göteborgsregionens förskoleenkät. Arkivfoto
Kungälv hamnar över genomsnittet, visar Göteborgsregionens förskoleenkät. Arkivfoto

Föräldrar i Kungälv ger högt betyg åt förskolan

När föräldrar själva får tycka till om förskolan hamnar Kungälv högt upp på listan. Det visar Göteborgsregionens förskoleenkät för 2021.

ANNONS

Av 13 kommuner i regionen hamnar Kungälv på tredje plats, efter Lerum och Härryda.

– Klart att jag tycker det är jätteroligt att vi får så bra resultat av vårdnadshavarna, speciellt ett år när vi har varit så påverkade av pandemin, säger förskolans verksamhetschef Monica Carhult Karlsson och konstaterar att Kungälv ligger över genomsnittet när det gäller samtliga frågeställningar.

– Föräldrarna är allra mest nöjda med att barnen känner sig trygga, att de trivs och känner personalen som möter dem på förskolan.Det de är minst nöjda med är utemiljön.

Utbildad personal

Det är andra året i rad som Kungälv placerar sig över regiongenomsnittet.

ANNONS

– Jag tänker att orsaken är att vi har en hög andel utbildad personal, både vad gäller barnskötare och förskollärare. En högre andel än man har i andra kommuner, säger Monica Carhult Karlsson och fortsätter:

– Och jag tänker också att man faktiskt har lagt mycket arbete på att ha en bra planerad verksamhet, trots att vi har haft en hög sjukfrånvaro under den här vintern.

Vassare på information

Hon tycker att förskolan ska glädjas över resultatet och känna stolthet.

– Samtidigt kan man inte slå sig till ro. Det finns alltid en förbättringspotential.

Som till exempel?

– Vi kan bland annat bli vassare på information till vårdnadshavarna. Sedan vet jag att de enskilda förskolorna noga tittar på vad de behöver förbättra, säger Monica Carhult Karlsson.

Göteborgsregionens förskoleenkät

• Omfattar samtliga medlemskommuner i Göteborgsregionen.

• Vänder sig till vårdnadshavare med barn i förskola/pedagogisk omsorg.

• Omfattar fem olika områden- Normer och värden, Värdegrund och uppdrag, Omsorg utveckling och lärande, Barns inflytande och delaktighet, Förskola och hem.

• Genomfördes 18 januari-21 februari 2021.

• I Kungälv svarade 1180 av 1891 vårdnadshavare, vilket ger en svarsfrekvens på 62 procent.

• På en skala 1-5 får Kungälv helhetsomdömet 4,47 på frågan om föräldern är nöjd med barnets förskola och kan tänka sig att rekommendera den till andra föräldrar. Det kan jämföras med Göteborgs stad där helhetsomdömet landar på 4,24, vilket placerar Göteborg i bottenskiktet.

ANNONS