Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Getty Images Bild: -
Foto: Getty Images Bild: -

Får man köra bil barfota?

Sandiga fötter på väg hem från stranden eller tofflor som glider mot pedalerna. Ibland kanske det är skönare att bara skippa skorna och köra barfota, eller?

Anders Schääf är gruppchef på trafikpolisen i Väst och reder ut vissa typiska sommarbrott.

Efter en heldag på stranden är man kanske inte så sugen på att ta på sig kläder och skor igen när det är dags att åka hem. En handduk på sätet och sedan på med bältet kan räcka för vissa, och de sandiga fötterna får vara fria. Men får man köra bil barfota?

– Det finns inget som säger vad du får ha för skor eller att du måste ha skor, säger Anders Schääf.

Han menar snarare att det i vissa fall är bättre att köra barfota, än med skor som inte sitter ordentligt på foten. Glider de av kan det få fruktansvärda konsekvenser.

– Att ha väldigt höga klackar som tar mycket plats eller att köra med träskor eller andra skor som lätt glider av, då kan det vara bättre utan. Men tar du av dem så lägg de inte på golvet framför dig.

Att låta skorna ligga vid pedalerna, eller ha skor som kan glida av och lägga sig där, kan göra att en sko hamnar under en pedal. Om en sko fastnar under bromspedalen kan det göra att du inte kan bromsa alls.

– Vi har haft olyckor där nån smällt in i en stillastående bil bakifrån i full fart. Det har inte varit några fel på bromsarna, men det har suttit en sko fastkilad under pedalen.

Det är inte brottsligt att köra med skorna på golvet, men skulle du vara inblandad i en olycka och det visar sig att skon gjort att du orsakat olyckan kan du bli misstänks för vållande till trafikolycka.

– Då kommer du få förklara dig i en tingsrätt, säger Anders Schääf.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.