Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i VGR, är bekymrad över att inte fler personer över 65 år tagit en fjärde dos covidvaccin. Bild: Paul Wennerholm
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i VGR, är bekymrad över att inte fler personer över 65 år tagit en fjärde dos covidvaccin. Bild: Paul Wennerholm

Få tar fjärde vaccindosen – Rygge: ”Bekymrar mig”

Personer över 65 år rekommenderas att ta en fjärde vaccindos mot covid-19, men hittills har bara 25 procent nappat på erbjudandet.
– Det bekymrar mig och jag vill uppmana alla som är över 65 år att ta höstdosen mot covid-19, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i VGR, i ett pressmeddelande.

Sedan 1 september rekommenderas alla över 65 år och vuxna personer som tillhör en riskgrupp att ta en fjärde dos covidvaccin. Intresset för den fjärde dosen har dock varit lägre än vaccinsamordnaren Kristine Rygge hoppats på.

– Vaccinatörerna i Västra Götaland står redo och erbjuder både de tidigare vaccinen och de uppdaterade. Jag uppmanar – boka en tid, säger Kristine Rygge, i ett pressmeddelande.

Mer smittsam variant sprids

Enligt regionen har drygt en av fyra som rekommenderas att ta dosen också gjort det. I pressmeddelandet påpekar man vikten av att ta den fjärde dosen eftersom äldre personer inte får ett lika långvarigt skydd av vaccinet som yngre.

– Det är fortfarande många som insjuknar i covid-19. Smittan finns fortfarande i samhället och den nu dominerande virusvarianten är mer smittsam än tidigare varianter. Det är därför viktigt att vi upprätthåller skyddet och gör vad vi kan för att skydda varandra. Stanna hemma om du har förkylningssymtom och vaccinera dig, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, i pressmeddelandet.

Friska barn ska inte längre vaccineras

På fredagen uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer. Friska barn mellan 12–17 år ska inte längre vaccineras mot covid-19. Anledningen är enligt Folkhälsomyndigheten den mycket låga risken för barn att bli allvarligt sjuka eller dö av covid-19.

– Sammantaget ser vi att vårdbehovet till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan virusvarianten omikron började sprida sig. I den här fasen av pandemin ser vi inte att det finns ett fortsatt behov av vaccination i den här gruppen, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: MP, S och M i ny politisk majoritet

LÄS OCKSÅ: Fick ALS-diagnos – efter 18 månader

LÄS OCKSÅ: Regionpolitikerna svarar om vården och Kungälvs sjukhus

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.