Förslaget: Sänk taxan till 1200 kronor per år

Under onsdagens kommunstyrelsemötet informerades ledamöterna om hur mycket man skulle kunna sänka taxan på Marstrandsfärjan utan att använda skattemedel. Förslaget som ligger på bordet nu är en taxa på 1 200 kronor på årsbasis.

ANNONS
|

Protesterna lät inte vänta på sig när Västtrafik delade in taxorna i zoner. Priset för att åka mellan Koön och Marstrandsön skulle då stiga från 960 kronor per år till 8 000 kronor på ett år. Detta fick kommunen att ta över driften av färjan och kostnaden sänktes till 4 000 kronor per år. Ett pris som ändå mött många protester från Marstrandsborna.

Så 21 april fick kommundirektören Haleh Lindqvist i uppdrag att ta fram ett förslag på en lägre taxa. Det man ville undvika var risken för ett tudelat Marstrand.

– Vi hade följt intäkterna vecka för vecka och beskedet var att vi skulle kunna gå ner till 2 000 kronor per år, men vi ville gå vidare och se om det gick att pressa mer, säger Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS

Avslöjade lagbrott

För att se vad som gick att göra kikade kommunen på hur man löst taxan på färjan till Vaxholm i Stockholm. Där tas bara en administrationsavgift ut av dem som är mantalsskrivna på ön. Men när Kungälvs kommun började rota i det så visade det sig att det var olagligt och nu måste Stockholmsregionen ändra taxan.

– De blev inte så glada, säger Odhner.

Under onsdagens kommunstyrelsemöte informerades ledamöterna om vad kommundirektören kommit fram till.

– Vi skulle kunna sänka taxan till 1 200 kronor och ändå få det att gå ihop, säger Odhner.

Självfinansierad taxa

Alla partier är överens om att taxan behöver sänkas och att det ska vara självfinansierat.

Nu ska förvaltningen ta fram en tjänsteskrivelse som ska behandlas i kommunstyrelsen 16 juni och 1 juli tas det formella beslutet i kommunfullmäktige. Sedan tror Miguel Odhner att man ska kunna sänka taxan från och med mitten av juli.

– Detta är vad vi klarat att göra på fem månader.

Vad tror du kommuninvånarna tycker om förslaget?

– Jag tror allt är bättre än 4 000 kronor, det här är ett steg på vägen.

Pensionärer kommer fortfarande att åka gratis men för övrigt är det inga förändringar.

– Detta ska utvärderas efter sommaren och för att se hur det blir nästa år, säger Odhner.

ANNONS