Färre behöver testa sig – när coronasmittan ökar

En ny coronavåg sveper in över Europa, och i Sverige syns tecken på att smittan börjar öka. Samtidigt behöver fullvaccinerade inte längre testa sig vid symptom från och med måndagen – vilket riskerar att försämra statistiken och övervakningen.

ANNONS

Sedan juni 2020 har alla med symptom på luftvägsinfektion rekommenderats att testa sig för covid-19. På måndag, 1 november 2021, upphör den rekommendationen att gälla.

– En del av testningen har gjort det möjligt att tidigt upptäcka sjuka och komma i gång snabbt med smittspårning. Vi får se hur mycket det påverkas nu, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Vaccinationen har minskat risker

Anledningen till den drastiska förändringen är att Folkhälsomyndigheten bedömer att vaccinationen har förändrat covid-19-läget så pass mycket att den breda testningen inte längre är försvarbar.

Från och med måndagen undantas således fullvaccinerade samt personer som har haft covid-19 det senaste halvåret från rekommendationen om testning vid symptom. Även barn i förskoleåldern undantas. Alla i gruppen ska dock alltjämt stanna hemma vid symptom på en luftvägsinfektion, fram tills man känner sig frisk och har varit feberfri i 24 timmar.

ANNONS

– Med ökad vaccintäckning finns en minskad risk för sjuklighet, men också minskad risk för smittspridning till och från vaccinerade, sade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, när den nya rekommendationen presenterades.

Ovaccinerade ska fortsatt testa sig

Övriga personer, som inte är fullvaccinerade eller ingår i någon av de andra grupperna ovan, ska alltjämt stanna hemma och testa sig vid symptom. Även fullvaccinerade personer med äldreomsorg och vårdpersonal ska testas.

Men med drygt 80 procent av den vuxna befolkningen fullvaccinerad lär antalet tester minska drastiskt, och därmed försvinner också en stor del av möjligheten att upptäcka de personer som smittas trots att de vaccinerats.

Smittan ökar i Europa

Parallellt med förändringen pratar Folkhälsomyndigheten om att smittspridningen av covid-19 lär fortsätta i Sverige i höst, och i omvärlden syns oroväckande signaler.

– Vi har en väldigt tydlig uppgång nu i EU- och EEA-länderna, och uppgången hade blivit ännu tydligare om vi hade haft med Storbritannien i det, sade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, på torsdagens presskonferens.

Han fortsatte om det europeiska läget:

– Det finns en del tecken på att även detta kommer bli en vinter med ganska omfattande spridning av covid-19.

Fler har covid-19 i Västra Götaland

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, ser tecken på att en ökning redan är i gång i regionen.

– Det är en ökning, och de första dagarna den här veckan ser vi en fortsatt uppgång jämfört med den förra – även om det inte är de siffrorna som var i vintras eller i våras.

Framöver kan det dock alltså bli svårt att följa trenderna över bekräftade fall på samma sätt som innan.

– Det här kan nog påverka så att vi ser en nedgång av fallen, i och med att färre provtar sig.

Testning på skolor och inom vården

Thomas Wahlberg påpekar att testningen kommer fortsätta på exempelvis skolor, inom äldreomsorgen och sjukvården – och att man kommer fortsätta smittspåra kring de covid-19-fall som trots allt kan bekräftas.

– Det som är viktigt är att det inte får spilla över, så att de som är ovaccinerade också låter bli att gå och testa sig. Det finns alltid en risk, när man gör sådana här förändringar, att folk tror att de gäller alla även om de faktiskt inte gör det.

ANNONS