Städningen sker vanligtvis under våren, men i år sker även en extra städhelg den 12 och 13 juni.
Städningen sker vanligtvis under våren, men i år sker även en extra städhelg den 12 och 13 juni. Bild: annah

Extrainsatt strandstädning hela Kungälvs kust kommer städas i år

I mitten på april städade cirka 90 idrottsföreningar Bohuskusten. De samlade ihop 30 ton skräp. Nu, för första gången, kommer det anordnas extrainsatta städdagar ledda utav Städa Sverige. Jag kan skvallra om att vi tror att vi kommer att lyckas städa hela Kungälvs kust inklusive samtliga öar i år, säger Johanna Sjöholm från Kungälvs kommun, i ett uttalande.

ANNONS
|

Det behövs fortsatt upprensning längs våra kuster. Städa Sverige tillsammans med olika idrottsföreningar samlade ihop 30 ton skräp under mitten på april. Men nu har en extrainsatt städhelg upprättats. Den 12 samt 13 juni kommer cirka 40 idrottsföreningar fortsätta städa upp längs Bohuskusten.

– Skräpet fortsätter flöda in, nu vi fick chansen tillsammans med Apotea att driva detta, plus att många föreningar vill hjälpa till. Detta är en chans för fler föreningar att delta, säger Mårten Heslyk som är projektledare på Städa Sverige.

Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.
Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige. Bild: Petter Trens

Sjuhundra ungdomar och ledare kommer tjäna en slant genom att ta en säck och börja plocka, för att skydda djur och natur. Denna extra chans till strandstäd möjliggörs genom finansiering från Apotea. Projektledare Mårten Heslyk gissar att ytterligare femhundra säckar med skräp kommer samlas in.

ANNONS

Heslyk förklarar att föreningarna stått i kö för att få delta och att han fått god respons från de som redan deltagit.

– De tycker det är jättebra, det är ett bra sätt att samlas eftersom de inte kunnat träna som vanligt. Nu kan de träffas vid sidan av. Göra nytta och få bidrag till lagkassan när cuper och läger kommer igång igen, säger han.

Johanna Sjöholm från Kungälvs kommun tror att samarbetet med Städa Sverige kommer få positiva följder.

– För att komma med en god nyhet också så kan jag skvallra om att vi tror att vi kommer att lyckas städa hela Kungälvs kust inklusive samtliga öar i år. Det är en sällan skådad företeelse och har väldigt mycket att göra med samarbetet vi har med Städa Sverige och lagen, säger Johanna Sjöholm, ansvarig för strandstädning Kungälvs kommun, i ett uttalande.

Dock ser väderförhållandena ut att bli ovissa. Det kommer blåsa en del under helgen, och vissa föreningar kommer behöva ta båt ut till skären. Vilket gör att häften av idrottsföreningarna kommer städa nästkommande helg istället.

Här ska Kungälvs föreningar strandstäda i helgen:

Brandholmen, Kungälvs Handbollsklubb, P-04/05.

Högö, Kungälvs Handbollsklubb, P-09.

Ängholmen, Hermansby IF, F-07/08.

Vannholmarna, Ytterby IS, F-09.

Kråkerön, Kareby IS Bandy.

Södra Åstol, Hermansby IF, P-09.

Brunskär, Kungälvs HK, F-06.

Dukholmen IBK Kungälv, P-08 Kastelle.

ANNONS