”En väg in” ska göra det lättare för barn och unga med psykisk ohälsa. Arkivfoto: Lisa Thanner
”En väg in” ska göra det lättare för barn och unga med psykisk ohälsa. Arkivfoto: Lisa Thanner

”En väg in” för barn och unga med psykisk ohälsa

På tisdag 15 mars öppnar ”En väg in” för regionens barn och unga med psykisk ohälsa. Tanken är att barn, unga och deras föräldrar ska få hjälp med att komma till rätt vårdnivå och att vården blir mer tillgänglig och jämlik.

ANNONS

”En väg in” är ett resultat av regionstyrelsens beslut om BUP Tillgänglighetsuppdrag 2021-2023 och ska bestå av ett regiongemensamt kontaktcenter, som tar emot telefonsamtal, egenremisser och 1177-meddelanden från barn och ungdomar 0-17 år och/eller vårdnadshavare, utan pågående vårdkontakt inom primärvården eller barn- och ungdomspsykiatrin. Centret kommer också att hantera alla remisser till BUP och stå för rådgivning till vårdgrannar och samarbetspartners.

Boka till BUP

Teamet ska vara tvärprofessionellt och bestå av drygt 25 medarbetare.

Deras uppgift blir bland annat att bedöma vårdbehovet och göra en så kallad triagering- rätt vård till rätt patient i rätt tid- till rådgivning, hänvisning till primärvården eller andra aktörer eller inbokning av ett första besök på BUP-mottagning.

ANNONS

Medicinsk bedömning

Förhoppningen är att den nya verksamheten ska göra vården mer sammanhållen, tillgänglig och jämlik. För att detta ska ske krävs att triageringen efterlevs, skriver Barn- och ungdomspsykiatrin i Västra Götalandsregionen i sitt nyhetsbrev för februari:”...detta innebär att BUP-mottagningarna behöver genomföra de första besök som bokas in av ”En väg in”. Det krävs också att patienter som tar kontakt med primärvården på grund av psykisk ohälsa får en medicinsk bedömning inom primärvården och därefter vid behov remitteras till BUP och inte hänvisas till egen kontakt med ”En väg in” utan en första bedömning inom primärvården.”

LÄS MER:Lång kö till BUP

LÄS MER:Situationen inom psykiatrin är en tystare kris

•Öppnar tisdag 15 mars.

•Ska hjälpa barn, ungdomar och deras vårdnadshavare som i nuläget inte vet var och hur de kan få hjälp med barnens och tonåringarnas dåliga mående.

•Från och med 15 mars finns information om ”En väg in” på 1177.se.

•Då aktiveras också telefonnumret: 010-435 86 50.

ANNONS