25 personer genomförde undersökningen med metalldetektorer.
25 personer genomförde undersökningen med metalldetektorer. Bild: Privat

En ständig jakt på det vikingatida Kungahälla

Martin Skoglund är ordförande i föreningen Historiana och han har en dröm om att hitta vikingatidens Kungahälla.
– Vi ligger långt efter med att skriva vår historia, säger han.

ANNONS

Förra söndagen samlades Martin och 29 andra personer vid Ytterby kyrkoruin, för att under ledning av arkeologen Simon Karlsson och Kristina Bengtsson genomföra en undersökning med metalldetektorer.

– Förhoppningen var att hitta spår som kan ge svar på frågan om var vikingatidens Kungahälla låg, berättar Martin Skoglund.

Så hur gick det. Är du nöjd?

– Nja, vi kan väl säga att jag är halvnöjd. Vi hoppades att vi skulle hitta saker från själva vikingatiden, 800-talet och in i 1000- talet men det gjorde vi inte. Vi hittade bara enstaka föremål, konstaterar Martin.

Samling inför letandet.
Samling inför letandet. Bild: Privat

Som vad då?

– En jättefin vikingatida vikt-man hade ju balansvågar på den tiden. Vi tror att den är i brons och den hittades alldeles intill kyrkoruinen.

ANNONS

Martin berättar också att en silverpärla just nu är ute för bedömning av experter.

– Det skulle vara spännande om den visar sig vara från vikingatiden.

Silvermynt från 1700-talet

Andra fynd som gjordes i Ytterby förra söndagen är ett sönderklippt silvermynt från 1700-talet, skedar, ettöringar, tennsoldater, beslag och del av en möbel, berättar Martin som idogt fortsätter att söka svar.

– Vi hoppas att vi så småningom ska kunna ta den sista biten av dalen i Ytterby, men då måste vi ha tillstånd, både från markägaren och länsstyrelsen. Hittar vi fina föremål måste vi också ha en budget för att kunna konservera dem, så därför kör vi crowdfunding på vår hemsida.

Martin Skoglund, Historiana.
Martin Skoglund, Historiana. Bild: Privat

Du är egentligen egenföretagare. Vad driver dig i det här letandet?

– Jag är nyfiken och tycker att Västsverige ligger i bakvattnet när det gäller just den här tiden. Sedan är det förstås också så jädra spännande och kul. Vi måste själva ta tag i att försöka få fram nya fakta och skriva historien, anser Martin Skoglund.

Historiana.se

•Är en ideell förening.

• Föreningen har som ändamål att främja arkeologisk forskning genom att tillsammans med allmänheten, ideella organisationer och offentliga aktörer initiera och genomföra forskningsprojekt.

•Resultaten av projekten presenteras och tillgängliggörs i syfte att stimulera och utveckla intresset för arkeologi och historia på såväl regional som lokal nivå.

ANNONS