Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

En kvarts miljon västsvenskar får sms om coronavaccinationen

Under onsdagen, 22 september, kommer en kvarts miljon västsvenskar att få sms från Västra Götalandsregionen. Uppmaningen: Vaccinera dig, om du inte redan har gjort det.

Invånare i Västra Götaland i åldersgruppen 16–49 år får sms:et under onsdagen. Totalt blir det drygt 245 000 mottagare som får utskicket, enligt regionen.

– Det är av största vikt att så många som möjligt nu vaccinerar sig. Vi vill påminna om hur lätt det är att boka tid eller hitta en drop-in. Efter 11 oktober minskar antalet vaccinatörer och då blir det inte lika lätt att hitta en tid. Så passa på nu, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Telefonlistor från Folktandvården

I regionen som helhet finns knappt en miljon personer i åldersgruppen. Endast en fjärdedel av dem får alltså sms:et, vilket enligt Kristine Rygge beror på att man använder sig av telefonlistor ur Folktandvårdens journalsystem.

– Vi når inte alla men väldigt många. Orsaken till att det inte blir fler är att vi inte har tillgång till telefonlistor för alla i åldersgruppen, säger hon.

Har ni laglig rätt att använda listorna på det här sättet?

– Det har vi. Folktandvården har gett oss möjlighet att använda deras listor, och vi har kollat av det med våra jurister.

Vaccinerade får också sms av VGR

Även den som redan har vaccinerat sig kommer att få sms:et om covid-19-vaccinationen, vilket vaccinationssamordnaren ber om förståelse för. Anledningen är att man inte kan sortera bort vaccinerade ur listorna.

LÄS MER: Regionens uppmaning: ”Se till att vaccinera dig”

Sms:et kommer att vara skrivet på svenska. Samtidigt är det ett faktum att personer med utländsk bakgrund sticker ut med en betydligt lägre vaccinationstäckning än svenskfödda, och att språkkunskaper har lyfts fram som en av orsakerna.

– Så är det. Men eftersom att vi har valt att skicka sms till en grupp där vi inte vet om någon är vaccinerad eller inte, förväntar vi oss att man känner igen ordet ”vaccination” om man får sms:et. Då kan man förhoppningsvis prata med någon och få hjälp att förstå vad som står i sms:et, om man inte själv förstår det.

Innehåller en länk till 1177.se

Jämfört med det massutskick om covid-19 som gjordes av de nationella myndigheterna i december kommer regionens sms att innehålla en länk.

– Det är tryggt att trycka på länken, som går till bokningssidan på 1177.se. Det är gratis att vaccinera sig, betonar Kristine Rygge.

Har inte skickat brev om vaccin till unga

I åldersgruppen som insatsen riktas mot finns drygt 200 000 helt ovaccinerade personer i Västra Götaland. Andra regioner har valt att skicka ut fysiska brev, men Västra Götalandsregionen landade i att ett sms kan nå ut till fler på ett snabbare sätt.

– Ett brev hade vi behövt skicka ut till många vaccinerade också. Vi upplever att detta är något som man som vaccinerad enklare kan klicka sig förbi, än om man till exempel får ett brev hem med en tid.

LÄS MER: Nytt beslut: Mimers elever erbjuds vaccin på skolan

LÄS MER: Bra fart på vaccinationerna för Mimers elever

I Region Uppsala har man pratat om hur många de lyckats nå genom att skicka ut brev med bokade tider.

Ångrar du att ni inte gjorde likadant från början?

– Nej det gör jag inte, för vi har uppnått en väldigt bra täckning ändå. Vi har jobbat på många olika sätt för att nå olika åldersgrupper från början – från att skicka brev till de allra äldsta till att sedan uppmana folk att vaccinera sig. När det gäller gymnasieungdomar, som Uppsala väl skickade brev till, börjar vi nu få en bra täckning med hjälp av våra gymnasieskolor och vaccinatörer.

Nationellt mass-sms i december

Invånarna i regionen har en gång tidigare under pandemin fått ett mass-sms i sina mobiler. Då, i mitten av december 2020, ville regeringen och myndigheterna påminna om de skärpta covid-19-råden som hade införts.

Den sms-satsningen fick viss kritik, för att informationen var kortfattad och att länkar saknades i sms:et. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, hade varit skeptisk, men beskrev det efteråt som att sms:ets budskap hade nått fram.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.