Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Il Gambero ligger på Västra gatan. Nu ligger restaurangen ute till försäljning.  Bild: Frida Ekborg
Il Gambero ligger på Västra gatan. Nu ligger restaurangen ute till försäljning. Bild: Frida Ekborg

En bransch i kris – restaurangerna skriker efter folk

Flera aktörer i restaurangbranschen i Kungälv vittnar om att det är ett svårt läge just nu. Det finns ingen personal att tillgå och de som finns får jobba långa dagar.
En restaurang som är hårt drabbad är Il Gambero på Västra gatan, som nu kan tvingas stänga för gott.

Den italienska restaurangen Il Gambero öppnade på Västra gatan i augusti 2019, sensommaren innan pandemin kom. Tre år firar restaurangen i år, men det kanske inte blir några fler år att fira. Restaurangen har nyligen annonserats ut på Blocket.

– Ja, det är sant. Det stämmer. Jag har tröttnat. Kungälv är inte Göteborg, säger Angel Castro som äger restaurangen.

Han har tidigare drivit flera restauranger i Göteborg och när han öppnade verksamheten i Kungälv för tre år sedan såg han ett nytt Haga framför sig, en mysig gata med caféer och restauranger och ett myller av folk. Men så kom pandemin. Butiker flyttade eller stängde och gatans verksamheter som blev kvar lämnades med byggkaos när Klocktornet började rivas.

LÄS MER: Kaféägare känner sig överkörd av kommunen

LÄS MER: Gav upp och ville sälja - nu satsar Ulrika Lutz vidare på Västra gatan

– Det är inget folk här. En lördag klockan nio är det helt tomt. Det går inte att sälja någonting. Omsättningen har gått ner till mindre än hälften mot vad det var, säger Angel Castro.

När pandemin kom blev många i hotell- och restaurangbranschen permitterade eller helt blev av med sina jobb. Nu börjar marknaden sakta återhämta sig men personalen har inte stått och väntat.

– De har hittat andra jobb och upptäckt att de inte behöver jobba helger och kvällar längre. De kommer inte komma tillbaka igen. Hela branschen har förändrats, allt är upp och ned, konstaterar Angel Castro.

Han berättar att de varit i kontakt med Arbetsförmedlingen för att få hjälp att hitta personal, men de som hör av sig är inte utbildade eller har noll erfarenhet.

– De som ringer är folk från andra branscher, lastbilschaufförer och så vidare. Visst kan de lära sig, men det tar lång tid att lära upp någon och vi behöver ha personal nu.

Personalbristen har gjort att 75-årige Angel Castro är tvungen att själv jobba långa dagar, 13-14 timmar. Det sliter på kroppen och han känner sig stressad. Han blev dessutom sjuk i somras och tvingades till en allvarlig operation i början av augusti, men hade inte råd att sjukskriva sig efteråt. Fyra dagar efter operationen stod han i restaurangen igen och jobbade.

– Det fanns inte så många andra alternativ. Men nu har jag tänkt, när jag blev sjuk var det som att något väcktes i mig. De dagar jag har kvar i livet vill jag inte stressa ihjäl mig. Tanken är att sälja verksamheten nu om det är möjligt, jag har stoppat in för mycket pengar för att bara lägga ner, säger Angelo Castro.

Hans ögon tåras när han tänker tillbaka på vad hans vänner sa till honom innan han öppnade restaurangen i Kungälv.

– Samtliga kompisar sa ”gör inte Kungälv, det är ett misstag”. Och med facit i hand, det var ju det.

Också Malin Friman som driver Café Tant Rut på Västra gatan och Tant Rut café och bistro på Älvebacken, känner av svårigheten med att hitta personal.

– Jag behöver mer personal nu när det lättat lite med pandemin och det börjar röra på sig igen. Vi får många ansökningar men en stor del har inte rätt kompetens. Det verkar kanske mysigt att jobba på café, men arbetet innebär en viss stress och alla klarar inte det. Jag behöver hitta folk med erfarenhet, antingen från restaurang eller café, säger Malin Friman.

Efter att ha sökt ett bra tag har Malin Friman lyckats hitta ordinarie personal inför hösten och hoppas kunna utöka med ytterligare ett par personer som fyllt 20 och vill jobba extra på kvällar och helger.

– Jag behöver hitta några extrajobbare som har lite vana, social kompetens och fart på benen, i övrigt ser det just nu ut som att det löser sig, säger Malin Friman.

Även Ferdinand Caraan, som driver Ferdinand Sushi & Coffee Bar, har haft svårt att hitta personal med rätt kompetens. Han jobbar nu helt själv och har varit tvungen att dra ner på öppettiderna.

– Jag kan ju egentligen ha öppet för lunch helt själv, men jag är mer mån om kvalitén än att ha öppet mer och jobba längre. Jag söker någon som kan stå i kassan, som har lite känsla och som älskar mat. Men det finns ingen som söker som har den kompetensen.

LÄS MER: Ferdinands tid i Sverige – från diskare till restaurangägare

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.