Elmontör brännskadad av stark ljusbåge

Under ett arbete med att en nyinkoppling av ett reservkraftverk på Kungälvs vattenverk utsattes en elmontör för en stark ljusbåge. Nu är händelsen anmäld till Arbetsmiljöverket.

ANNONS

Arbetsplatsolyckan skedde 2 november på Kungälvs vattenverk. En elmontör från en underentreprenör, till en entreprenör anlitad av Kungälvs kommun, fick en ljusbåge i ansiktet.

Underentreprenören var där för att göra ett nyinkoppling av en generator till ett reservkraftverk när olyckan inträffade.

– Utredningen är inte helt klar än och underentreprenören har kontakt med Arbetsmiljöverket, säger Hans Liljered, enhetschef på drift och underhåll på VA, på Kungälvs kommun.

Arbetet stoppades efter olyckan

Enligt Hans Liljered ska reservkraftverket stå utanför vattenverket och underentreprenören har använt ström från vattenverket, men arbetet har inte utförts på själva vattenverket.

– Det har hänt efter vår elektriska brytare, de som jobbat där har tagit ström från oss men inte jobbat inne hos oss. Det är inte innanför vårt ansvarsområde, säger Hans Liljered.

ANNONS

Arbetet stoppades samma dag och kommer att återupptas på måndag 15 november. Underentreprenören gör nu en utredning tillsammans med Arbetsmiljöverket.

– Vi avvaktar nu rapporten som vi ska få ta del av som anläggningsägare, säger Hans Liljered.

Brännskadad i ansiktet

Den drabbade underentreprenören arbetar i företaget Elektro Emanuel med säte i Halland.

– Elmontören har klarat sig bra, han har inga bestående men, men han fick lite brännskador i ansiktet, säger Anders Emanuelsson, vd för företaget.

Han säger att elmontören aldrig fick ström genom kroppen utan att en ljusbåge träffade elmontören i ansiktet. Ljusbågar uppstår när det sker kortslutning i en anläggning och den utsöndrar värme och ett starkt ljus.

Elmontören, som själv tog sig till sjukhus, fick stanna ett par dagar för observation. Han har även varit på Mölndals sjukhus för att kontrollera synen.

Nu pågår en utredning om arbetsplatsolyckan.

– Utredningen görs i samarbete med arbetsgivarparten och vi ska lämna ett utlåtande 29 november, säger Anders Emanuelsson.

Innan arbetet återupptas på måndag ska en säkerhets- och riskbedömning genomföras, och en arbetsberedning utföras på plats med en ny elmontör.

ANNONS