Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ellinor Mare, 17 år från Kungälv. Bild: Moa Haltorp
Ellinor Mare, 17 år från Kungälv. Bild: Moa Haltorp

Ellinor,17, blev utan sommarjobb igen

Nästan 5000 ansökningar om sommarjobb kom till kommunen i år. Ellinor Mare har kämpat,sökt och legat på för att inte stå utan jobb en sommar till, men hon får inget besked från kommunen.
– Det är olyckligt, vi hinner hinner med. Vi är inte mer än människor, så vi beklagar, men kommer svara på alla ansökningar så fort vi kan, säger Maria Pehrson från kommunens feriejobbsavdelning.

Ellinor Mare är sjutton år och går stylistprogrammet på gymnasiet. Hon har försökt söka sommarjobb genom kommunen, men inte lyckats. Två år i rad har hon nu stått utan jobb.

Hon tycker kommunikationen från kommunens håll har varit dålig och att hon väntat väldigt länge på ett ordentligt svar. Än har det inte kommit.

– Först tänkte jag att man kanske väntar tills efter semestrarna så jobbperioden blir lite senare under sommaren, men jag har fortfarande inte hört någonting överhuvudtaget, berättar Ellinor Mare.

Maria Pehrson som jobbar med sommarjobb för ungdomar På Kungälvs kommun berättar att ansökningarna slog rekord i år. Nästan 5000 ansökningar har kommit in till kommunen angående sommarjobb eller feriearbete.

Ett normalt år brukar kommunen erbjuda mellan 800 och 900 jobb, både genom privata arbetsgivare samt i kommunens egna förvaltningar. På grund av pandemin finns endast cirka 550 jobb att konkurrera om i år.

Maria Pehrson berättar att kommunen försökt att göra så mycket man kan för att skaka fram fler sommarjobb. Alla förvaltningar som kunnat ta emot ungdomar, ska ha gjort det.

– Det öppnar för nya yrkesområden som ungdomarna inte visste om, det blir en ögonöppnare för dem - om man ska vända det till någonting bra.

Det första jobbet Ellinor Mare fick napp på var att stå som kioskförsäljare utanför utomhusbadet. Men vad Ellinor inte visste var att hon var tvungen att klara ett simtest.

– Jag är lite osäker när det gäller vatten, så det kändes inte så tryggt.

Hon kände att det inte var rätt jobb, med tanke på säkerheten. Då fick hon besked om att det möjligtvis fanns öppningar på förskolan. Men det har hon inte fått någon återkoppling de senaste tre veckorna.

Från kommunens sida beklagar man att unga inte fått svar i tid. Maria Pehrson säger att kommunen hade räknat med en viss ökning av ansökningar, men inte av dessa mått.

– Det som är olyckligt är att vi inte hinner med. Vi är inte mer än människor, så vi beklagar men kommer svara på alla ansökningar så fort vi kan, säger Maria Pehrson.

Tyvärr kommer inte kommunen kunna erbjuda fler feriejobb utan ytterligare statliga bidrag. Men om privata arbetsgivare behöver mer arbetskraft står kommunens feriejobbsavdelning redo att hjälpa till.

Att situationen blev olycklig för många ungdomar som står utan ett ordentligt besked förklarar Maria Pehrson att man ska utvärdera till nästa års ansökningsperiod. Hon hoppas på att kunna lägga ut annonserna tidigare för att hinna med handläggningen.

Även om Ellinor inte fick jobb i sommar, är hon glad att hon har ett jobb till hösten. Bild: Moa Haltorp
Även om Ellinor inte fick jobb i sommar, är hon glad att hon har ett jobb till hösten. Bild: Moa Haltorp

Sedan i vintras har Ellinor ett extrajobb på ett gym. Det har fungerat bra tycker hon, men menar att hon kommer behöva jobba extra under terminen.

Hur var det att inte få något sommarjobb?

– Det känns lite jobbigt, jag ville jobba denna sommar eftersom jag inte fick jobb förra sommaren heller. Så jag får jobba mer under skolterminen sen, för att få ihop till studenten.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.