Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hesa Fredrik förblev tyst i måndags. Arkivfoto Bild: nyvalll
Hesa Fredrik förblev tyst i måndags. Arkivfoto Bild: nyvalll

Elfel tystade Hesa Fredrik i Kungälv

Första måndagen var tredje månad testas Hesa Fredrik i hela landet. Just i Kungälv frös dock tutet inne.
– Strömförsörjningen till styrskåpet var trasig, berättar Fredrik Johansson, insatsledare på Bohus räddningstjänstförbund.

VMA är en förkortning för ”viktigt meddelande till allmänheten” och ska ut vid exempelvis gasläckor, flyganfall eller stora bränder. Oftast går VMA ut som SMS eller via de lokala P4-kanalerna, men om det är riktigt bråttom ska även Hesa Fredrik tjuta så att folk kan sätta sig i säkerhet. Första måndagen var tredje månad testas tutorna för att se att allt fungerar. Men det gjorde det alltså inte i Kungälv i måndags.

– Det tog oss bara 20 minuter att lokalisera felet och åtgärda det, men då var det för sent att aktivera tutorna. Det hade bara blivit ännu rörigare om de kommit igång så sent, säger Fredrik Johansson.

Aktiveras lokalt

På vissa ställen är det SOS Alarm som aktiverar testet av Hesa Fredrik. På andra sker det lokalt av Räddningstjänsten. I Kungälv sker aktiveringen i ett styrskåp som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har placerat i lokalerna. Men eftersom strömförsörjningen till en del av skåpet inte fungerade gick kommandot aldrig vidare till tutorna.

– Skåpet har några år på nacken och det fanns ingen funktion som visade att strömförsörjningen var trasig, säger Fredrik Johansson. Det har vi dock åtgärdat nu. Testerna är ju till för att vi ska upptäcka just den här typen av fel.

Allt som allt finns ett tjugotal tutor i Kungälvs kommun men alla ljuder inte även när testet går igång som det ska.

– Vissa tutor sitter på förskolor och andra känsliga ställen och skulle vi dra igång dem blir det nog lite väl många blöjor att byta, säger Fredrik Johansson. Där genomför vi istället ett tyst test. Det visar också om tutorna fungerar.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.