Eleverna vann tävling – har återskapat fästningens siluett

Genom ramen syns Bohus fästning, men det går också att ana hur borgen såg ut när den var ny. På utkiksplatsen vid Kärleksstigen har klass 6 på Fredkullaskolan skapat ett framtidsfönster som återskapar historien.

ANNONS
|

I fjol fyllde Kungälvs kommun 50 år och det ville kommunstyrelsen högtidlighålla lite i efterskott. Därför bjöd man in kommunens alla femteklassare att delta i en kreativ förslagssmedja. Så här stod det i den inbjudan som gick ut till alla femteklassare i kommunen:

Se en bild av dig själv om 50 år. Du kommer tillbaka till Kungälv och du har en plats du måste besöka. En plats där du och dina klasskompisar för 50 år sedan fick möjlighet att ta fram något som du nu ska besöka. Vad hittade din klass på som finns där för beskådan år 2071?

ANNONS

Frågan satte myror i huvudet på de 14 eleverna som numera går i klass 6 på Fredkullaskolan. Vad skulle de göra och var? En plats som tidigt fanns med i diskussionerna var utkiksplatsen vid Kärleksstigen. Det gav Paul Weller en idé.

– Jag tänkte att vi kunde skapa ett fönster som visade hur borgen såg ut tidigare, där man kunde se de delar som fattades om man bara vinklade fönstret rätt, berättar han.

50 år bakåt och framåt

Det har gått åtta månader sedan klassen formulerade och skickade in det vinnande bidraget till kommunens tävling. Nu är eleverna på plats i regnrusket på utkiksplatsen vid Kärleksstigen för att avtäcka skapelsen. På plats är också kommunfullmäktigeordförande Thomas Alpner som håller ett litet tal:

– När Kungälvs kommun bildades för femtio år sedan var jag lika gammal som ni är nu, sa han. Jag kommer knappast vara med här om femtio år, men då är det kanske någon av er som står här och håller tal i stället.

När framtidsfönstret var avtäckt invigningsskålade alla närvarande i julmust.

Tog hjälp av bysmeden

Att skapa ett framtidsfönster har varit ett lärorikt uppdrag. Under hösten har klassen fördjupat sig i borgens historia, tagit fram gamla ritningar och funderat kring själv konstruktionen.

– Det var en utmaning, berättar klassföreståndaren Marita Pålsson. Svetsningen låg långt utanför min komfortzon så där tog vi hjälp av bysmeden i Resta, John Jonsson. Kollegan Thomas Shimoda Eriksen har arbetat på tekniklektionerna med eleverna för att finna ut en lösning för mittenpartiet.

Utefter resans gång har de också stött på en rad oväntade hinder. Ramarna skulle galvaniseras, men till det var kön för lång, så det blev målning i stället. Framtidsfönstret och plaketten skulle fästas i räcket på utkiksplatsen, men när det var dags att sätta upp dem var delar av träräcket ersatt med ett metallnät.

– Vi har fått improvisera en hel del, men det har varit väldigt lärorikt, berättar Marita Pålsson.

Återkommer om femtio år

Så hur ser planen ut för nationaldagsfirandet 2071?

– Vi ska träffas här på utkiksplatsen, hela klassen, berättar Juni Liedberg. Och Marita ska förstås med.

– Ja, men då får ni nog köra mig i rullstol, säger Marita.

Kungälvs-Posten kommer naturligtvis vara på plats och rapportera om träffen.

Fullmäktiges motivering

Under nationaldagsfirandet i juni på Bohus fästning meddelade kommunfullmäktigeordföranden Thomas Alpner vem som vunnit tävlingen.

Motiveringen löd: Med engagemang och kreativitet belyser klassen både historien och framtiden. Vinnande bidraget är Fredkullaskolans Framtidskikare. Ett historiefönster som blickar ut från Kärleksstigen och över Bohus fästning.

LÄS MER:Sista tagningen av Ronja Rövardotter på Bohus fästning

LÄS MER:Fortsatt utveckling av Bohus fästning – kan få inglasad restaurang

ANNONS