Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Polisen.se, Charlotte Gad
Bild: Polisen.se, Charlotte Gad

Elchockvapnet - polisens nya redskap

Elchockvapnet blir polisens nya redskap 2022. Tanken är att det ska användas som ett komplement till andra tjänstevapen.
– Jag har varit med om flera situationer där ett elchockvapen hade varit till nytta, säger Christian Nordén, kommunpolis i Kungälv.

I maj beslutades att elchockvapnet ska bli en permanent del av polisens utrustning. Försöksverksamhet pågick under 2018 och 2019 där 750 poliser deltog och vapnet användes drygt 600 gånger.

– De som jobbar i yttre tjänst, det vill säga de som jobbar med ingripandesituationer, kommer få utbildning i och tillgång till detta nya redskap, säger Christian Nordén, kommunpolis i Kungälv.

Men det kommer inte vara en personlig tillhörighet för varje polis. Istället kommer det finnas tillgängligt ett eller flera elchockvapen i en patrull.

– Under utbildningen kommer det inte vara obligatoriskt att utsättas för vapnet, till skillnad från OC-sprejen, men man får om man vill, säger Christian Nordén.

Syftet med det nya redskapet är att det ska användas i situationer där våld eller hot om våld uppstår och polisen ska kunna få kontroll över situationen utan att någon allvarligt skadas. Varken den våldsamma personen eller polisen.

–Till exempel vid ett gripande eller omhändertagande av en person, säger Christian Nordén.

Elchockvapnet kan också användas som ett komplement till andra tjänstevapen.

– Vi har ju även OC-sprejen, som också är ett användbart redskap. Men det är inte alltid det biter. Det kan hända att en polis får in en lyckad träff men att det inte får den önskade effekten, att det inte orsakar den smärta eller obehag som krävs, och då kan elchockvapnet komma till användning istället, säger Christian Nordén.

Kan det nya vapnet komma att ge långvariga skador på den person det används på?

– Nej inte som jag har förstått det. Vi tänkte på att det kanske kunde vara farligt om det användes mot någon med ett försämrat hjärta, men den risken har vi bedömt inte finns. Det skulle i så fall vara att personen faller, att kroppen stelnar så pass mycket att personen faller omkull helt enkelt och att den skadas på det sättet.

Nästa steg är att en utbildningsplan ska tas fram. På lång sikt ska utbildning i elchockvapnet införlivas i den grundläggande polisutbildningen.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.