Efterlängtat valborgsfirande

Efter två pandemiår var valborgsfirandet efterlängtat. Både vid Bohus fästning och vid Equmeniakyrkan i Komarken slöt många Kungälvsbor upp för att traditionsenligt möta våren.

ANNONS

Vädermakterna visade sig från sin allra bästa sida under lördagens valborgsfirande i Kungälv. Solen värmde och vinden stod nästan helt still. Både vid Bohus fästning och vid Equmeniakyrkan på Utmarksvägen samlades hundratals Kungälvsbor för att delta i festligheterna och välkomna våren. Firandet tog fart redan klockan 17.30 när människor samlades i Västra parken för att en stund senare promenera tillsammans via Västra gatan till Bohus fästning.

Musikaliska örhängen och vårtal

Kungälvs Musikkår under ledning av Jan Eliasson och Drillflickorna värmde upp publiken med musikaliska örhängen och dans. Vid fästningen fortsatte underhållningen och Kungälvs Manskör tog sedan vid och sjöng traditionsenligt in våren.

Kommunalpolitikern Pierre Rehnlund vårtalade. Det blev ett tal som kan sammanfattas med orden klimat, miljö, hållbarhet och natur. Han pratade om kriget och den humanitära katastrofen i Ukraina och om ett annat krig – det som vi utkämpar för miljön. ”Det är ett tystare krig. Kanske lite svårt att upptäcka för en del och vars skador redan smugit sig på oss. Det kriget måste vi vinna för framtida generationers skull.”

Eldkorgar och hinderbana

Vid Equmeniakyrkan på Utmarksvägen började festligheterna klockan 18 med aktiviteter för hela familjen. Hinderbana och korvgrillning och kön till backklättringen ringlade sig lång tidigt på kvällen. Inne i Musikcaféet trängdes besökarna runt fikaborden till livemusik, och på utescenen underhöll återigen Kungälvs Musikkår och Drillflickorna.

Senare på kvällen tändes eldkorgar och Christer Mattson vårtalade utifrån sitt perspektiv som forskare och sitt arbete med Toleransprojektet i Kungälv och arbetet med att förebygga våldsbejakande extremism. Han pratade bland annat om vår tids fokusering vid att jämföra oss själva med dem som har det bättre än vi istället för att se oss omkring och se hur andra har det. ”Jaget tar överhand och viet kommer i bakgrunden, viet som är avgörande för vår överlevnad.”

ANNONS