Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Efter vaccinet - äntligen börjar aktiviteterna igen

Efter ett tråkigt år av pandemistängt börjar aktiviteterna återupptas på kommunens äldreboenden. På Ytterbyhemmet hälsades våren med planteringsdag och korvgrillning – det blev succé.

I vanlig ordning den här våren blåser det en aning kallt, men på Ytterbyhemmets innergård har ett tiotal av de boende samlats för att vara med på dagens aktivitet.

En så stor grupp har inte gått att samla på väldigt länge, men nu är de flesta på Ytterbyhemmet färdigvaccinerade vilket öppnar nya möjligheter.

– Herregud så fint det blir sen när det kommer mer grönt, utbrister 95-åriga Constance Johnsson som fyller jord i en kruka där det ska planteras tomater. Att det är en njutning för henne att få sätta fingrarna i jorden är uppenbart.

Pratet om tomater och plantering väcker känslor och minnen till liv även hos Astrid Lysmark och Kerstin Andreasson som sitter vid samma bord och sätter fröer i krukor och planterar en dahlia.

– Min pappa odlade alltid tomater, tänk vad gott med nyplockade solvarma tomater, säger Astrid Lysmark.

Ingen tid att odla

Kerstin Andreasson minns sin mamma som odlade både grönsaker och blommor. Själv har hon inte odlat så mycket säger hon, med ett jobb inom vården fanns det inte tid till så mycket annat.

– Då hade jag inte tid, nu tycker jag att det är roligt, men jag ser så dåligt så det är lite pilligt med fröerna. Du kan göra det, och så säger vi att jag har gjort det, säger Kerstin till undersköterskan Lena Hoff som hjälper damerna med jord, krukor och fröpåsar.

Mariell Hoff grillar korv på utegrillen som hon sedan serverar med bröd, ketchup och rostad lök. Hon är undersköterska med specialinriktning mot demens på Ytterbyhemmet, men under pandemin har hon ägnat halva sin arbetstid åt att planera och göra aktiviteter i liten omfattning på varje enhet.

– Det märks att många har saknat aktiviteterna och jag tycker att det är väldigt roligt att jobba med, säger Mariell Hoff.

Aktiviteter i mindre skala

Genom att avdela personal lokalt har pensionärerna fått lite kompensation för de aktiviteter som kommunens aktivitetspedagoger normalt arrangerar på äldreboendena.

– Vi kan inte samla så många som vi gjorde före pandemin, så vi har avdelat personal på de olika husen som har arrangerat aktiviteter i mindre skala, säger Marina Ling, chef för kommunens fyra aktiveringspedagoger.

På innergården är de grillade korvarna uppätna, planteringen pågår och lite dansvänlig musik gör sitt för den goda stämningen.

– Nu är det så trevligt så jag vill inte gå in, säger en kvinna som istället passar på att bjuda upp en av undersköterskorna till dans i vårsolen.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.