Rättegången mot Ola Bini blev uppskjuten med kort varsel.
Rättegången mot Ola Bini blev uppskjuten med kort varsel. Bild: privat

Efter två och ett halvt år: Ola Binis rättegång skjuts upp

På torsdagen skulle rättegången mot Ola Bini starta i Ecuador, men två dagar innan kom beskedet att den är uppskjuten.
– Det är klart att vi är arga. Det här händer gång på gång, säger hans mamma Görel Bini.

ANNONS

Ola Bini som kommer från Kode från början, är åtalad för dataintrång hos företaget CNT, Ecuadors motsvarighet till Telia. Efter att ha väntat på rättegång i två och ett halvt år skulle det äntligen vara dags på torsdag morgon, men rättegången är uppskjuten på obestämd tid.

– Vi satt och åt lunch på tisdag när Olas vän Sara fick ett meddelande att det var uppskjutet, så de talade inte ens om det för Ola. Det här var alltså mindre än 48 timmar innan rättegången skulle ha börjat, säger Görel Bini.

LÄS MER:Ola Bini från Kode riskerar fem års fängelse i Ecuador

LÄS MER:Ola Binis föräldrar om mardrömmen som bara fortsätter

LÄS MER:Ola Bini åtalas - nu väntar rättegång i Ecuador

Det är inte första gången förhandlingar i fallet skjuts upp. Tidigare har Ola Binis pretrials (för-rättegångar) skjutits upp flera gånger.

ANNONS

– Det känns som en väldigt, väldigt dålig film. Man blir nästan inte ens förvånad längre, men man blir arg ändå. Det är frustrerande att det gång på gång skjuts upp. Ola får aldrig chansen att bevisa sin oskuld. Det här är något han måste igenom.

Vad var anledningen till att rättegången sköts upp?

– De sade att en företrädare för CNT hade ett viktigt möte på annan ort så han kunde inte närvara. Det var ett konstigt skäl att komma med mindre än 48 timmar innan rättegången, men domarna har accepterat det. Vi tror väl kanske att det är planerat såhär från början. Det känns som en strategi att de bara skjuter upp det hela tiden för att de inte har något att komma med. Vi ser inte varför de skulle hålla på såhär annars, säger Görel Bini, som tillsammans med Olas pappa Dag Gustafsson är på plats i Ecuador.

När rättegången kommer att bli av istället är oklart.

– Det kommer inte att bli medan vi är här har vi insett i alla fall. Vi åker hem på måndag som det ser ut nu.

För ett par veckor sedan hade föräldrarna möte med UD om Olas situation.

– Det är svårt att säga vad det gav. De berättar att de prioriterar Olas fall och jobbar aktivt med det, men vi har i alla fall inte sett något resultat av det. Man känner att Ecuador kanske inte bryr sig så mycket om tyst diplomati och vi hade hellre sett att man var mer högljudd, säger Görel Bini.

ANNONS