Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Petter och Karen Karlander på Tofta herrgård. Bild: Katarina Berg
Petter och Karen Karlander på Tofta herrgård. Bild: Katarina Berg

Efter tufft coronaår –Tofta herrgård ser ljuset i tunneln

Som många andra i konferens- och restaurangbranschen har Tofta herrgård drabbats hårt av pandemin.
Men nu börjar ljuset återvända och till jul ska bastu, badtunnor och fler hotellrum stå klara för privatgäster och konferensdeltagare.

– Det kommer bli som en liten oas här, säger Karen Karlander och visar runt i det som just nu är en byggarbetsplats en bit från Smedjan, som rymmer 14 hotellrum sedan 2007.

– Nu bygger vi fyra ytterligare rum i Verkstan och kommer att få en inredningsstil som passar till namnet. Det blir betonggolv men med ganska mustig inredning med härliga golvmattor, säger Karen och berättar att arkitekten Karin Wingårdh har ritat alla möbler, som ska tillverkas av en duktig möbelsnickare.

Karin Wingårdh ritar

Toftabon Karin Wingårdh är projektets arkitekt, både exteriört och interiört, och bastun kommer säkerligen att bli en riktig snackis.

Bastun med takspån.. Illustration: Karin Wingårdh
Bastun med takspån.. Illustration: Karin Wingårdh

Det hoppas i alla fall Karen Karlander.

– Det blir en separat byggnad med takspån och ett stort fönster som vetter ut mot det bohuslänska berget. Utanför kommer två stora badtunnor att placeras. Arbetsnamnet just nu är skogsrelax, berättar hon och förklarar hur roligt det är att ha grannen Karin som ansvarig arkitekt.

– Hon är väldigt engagerad i alla detaljer så det är ett privilegium att ha med henne i projektet.

Fint är också samarbetet med lokala byggare, menar Karen och visar hur ett befintligt sällskapsrum borta vid Smedjan ska byggas om till en lounge.

– Här är det också Karin som ritar och sätter sin prägel.

Stärkt lokala varumärket

Framtidstron har återvänt efter ett pandemiår som Karen betecknar som ren katastrof.

– Vi har överlevt tack vare kreativitet och olika stöd, säger hon och nämner bland annat projektet där kockarna och maken Petter renoverade byggnader på gammalt vis.

Petter och Karen Karlander driver konferens- och restaurangverksamheten på Tofta herrgård sedan 17 år tillbaka. Bild: Katarina Berg
Petter och Karen Karlander driver konferens- och restaurangverksamheten på Tofta herrgård sedan 17 år tillbaka. Bild: Katarina Berg

Vinterns fredagskassar med take away är också exempel på nytänk, som bland annat har lett till fler kontakter i lokalsamhället.

– Man kan nog säga att vi har stärkt vårt lokala varumärke, säger Karen och får medhåll av kocken Alex Stenman.

En riktig pärla

Han är uppvuxen i Tega och gör sitt nionde år på Tofta herrgård.

– Det känns fortfarande lika fint att komma till jobbet. Förutom att det är väldigt vackert här är det heller inte lika sterilt som det kan vara i andra restaurangkök, menar Alex som brukar göra vad han kan för att få fler vänner och bekanta och andra Kungälvsbor att upptäcka denna pärla.

– Jag tror kanske inte att alla har insett att man bara kan komma hit och äta i restaurangen och att det inte behöver vara så uppklätt och pretentiöst, säger Alex och visar det nya uteköket och pallkragarna på baksidan, där det är vidunderligt vackert så här års.

– Tanken är att det ska vara lite trevligt för gästerna när vi använder grillen här, att vi kan konversera med gästerna och ha det allmänt härligt, säger han.

”Vi satsar mycket på att bli självförsörjande på örter och sallad”, säger kocken Kristian Richard. Till höger kocken Alex Stenman och Karen Karlander. Bild: Katarina Berg
”Vi satsar mycket på att bli självförsörjande på örter och sallad”, säger kocken Kristian Richard. Till höger kocken Alex Stenman och Karen Karlander. Bild: Katarina Berg

Mysig stämning

Kanske har många fortfarande kvar bilden av Tofta herrgård, som ett ställe där man äter julbord eller trerätters i samband med en högtidsdag.

– Men vill man går det alldeles utmärkt att komma hit en vanlig fredagskväll för en tvårätters meny och en öl, förklarar Petter Karlander.

Tillsammans med hustrun Karen vill han att känslan ska vara mysig och opretentiös.

– Och framförallt vill vi erbjuda riktigt god mat med lokala råvaror.