Efter stölderna på Tempo – personalen besökte skola

Stölderna på Tempo i Kareby har blivit allt fler. Nyligen besökte personalen Kareby skola – för att prata om konsekvenserna av att stjäla.
– Vi fick ett bra gensvar, vi stod inte bara och pratade och att ingen lyssnade, säger butikschefen Malinda Bergsten.

ANNONS
|

Den senaste tiden har Tempo i Kareby haft problem med stölder i butiken. Personalen mejlade därför rektorn på Kareby skola, som ligger alldeles bredvid, och bjöd in sig själva.

I förra veckan fick butiksägare Camilla Gillholm och butikschef Malinda Bergsten komma dit.

De besökte då årskurs fem och sex.

– Vi vill gärna bygga relationer med barnen, att skapa en kontakt. Det var jag och ägaren som var med och pratade, och barnen kände ju igen oss. Det visade sig vara uppskattat från lärare och barn, säger Malinda Bergsten.

Pratade om konsekvenserna

Malinda och Camilla pratade med eleverna om konsekvenserna av att stjäla, exempelvis att det kan leda till samtal med föräldrar och lärare och att socialtjänsten kan kopplas in.

ANNONS

– Vi sa även att om de skulle vilja söka praktik eller jobb någon gång är det inte så bra om man stulit i vår butik innan, säger Malinda Bergsten.

Inför besöket hade de tagit hjälp av Trygga ungdomsmiljöer, Tum. Genom dem fick de vägledning i hur de skulle gå tillväga för att prata med barnen på rätt sätt.

– De hjälpte oss med tips hur man framför det på ett bra sätt, så man inte kommer dit och skäller utan berättar vad konsekvenserna blir om man stjäl. Det spelar ingen roll om man stjäl en dricka eller en bil, det är fortfarande en stöld, säger Malinda Bergsten.

Vill göra det återkommande

Enligt Malinda Bergsten är förhoppningen att de ska komma tillbaka igen till hösten och att besöken sedan ska bli återkommande.

– Vi fick verkligen bra utfall på det. Det blev jättetacksamt. Vi fick ett bra gensvar, vi stod inte bara och pratade och att ingen lyssnade, säger hon.

LÄS MER:Problem med ungdomar på City gross: ”Lever rövare”

LÄS MER:Larmet: Varannan företagare utsatt för brott senaste året

LÄS MER:Efter två lugna somrar – oro för ökade stölder av båtmotorer

ANNONS