Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det ska bli otroligt skönt när vi sätter spaden i jorden”, konstaterar Gustav Hessfelt och berättar att den gamla ladan i bakgrunden kommer att stå kvar. Bild: Katarina Berg
”Det ska bli otroligt skönt när vi sätter spaden i jorden”, konstaterar Gustav Hessfelt och berättar att den gamla ladan i bakgrunden kommer att stå kvar. Bild: Katarina Berg

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Efter sommaren: Ny ridanläggning byggs i Trankärr

1 september sätts spaden i jorden för Kongahälla Ridsällskaps nya anläggning i Trankärr. 30 juni 2022 sker invigningen.
– Helt fantastiskt att vi har fått möjlighet att göra det här, säger kassören Gustav Hessfelt.

Turerna har varit många och långa men nu är det bara framåt som gäller, konstaterar han.

– Äntligen är vi på väg och det är otroligt roligt, säger Gustav Hessfelt, som tror att Trankärr blir ett riktigt bra ställe att vara på.

– Vi ska försöka undvika att störa den andra verksamheten på Trankärrsgården för mycket. Vi är väldigt måna om att det blir så bra som möjligt för alla runtomkring.

Ska söka bygglov

I december förra året klubbade kommunfullmäktige igenom ett markrättsavtal med Kongahälla Ridsällskap. Avtalet ger klubben 28 miljoner kronor i ersättning för att man lämnar tillbaka marken i Björkås till kommunen 12 år tidigare än avtalat. Därmed kan byggnationen på Nordtag fortsätta som planerat.

Vad har hänt sedan kommunfullmäktige tog beslutet?

– Överklagandetiden har passerat och vi har jobbat med att få fram bygghandlingar och ta in offerter från olika leverantörer för att kunna bygga manege, stall, paddock och lösdriftshagar. Vi har nu en ritning och vet vad vi vill göra, berättar Gustav Hessfelt och fortsätter:

– I fredags hade vi möte med vår styrgrupp vad gäller själva byggnationen och förhoppningsvis lämnar vi in en bygglovsansökan den här veckan. Vi har stött och blött och försökt få till det här så att det ska bli så bra som möjligt.

Stöttning från kommunen

KRS är definitivt på banan och det är en go känsla, säger Gustav Hessfelt, som uppskattar hjälpen och stöttningen som den ideella föreningen får från tjänstemän på kommunen.

– Nu känns det som att vi är klara med vad vi vill och framförallt kan göra inom de ramar och begränsningar vi har fått.

Anlitat en konsult

För att ro allt i hamn har KRS tagit in en konsult som projektledare.

– En kille som ska hålla ordning på att vi gör rätt saker. Det finns alltid en risk för misstag när man bygger en sådan här stor anläggning, konstaterar Gustav Hessfelt och berättar att föreningen genom studiebesök hos ett antal ridklubbar och privatstall försöker inhämta så mycket kunskap som möjligt.

– Vilka minor har de gått på, vad har de gjort bra och vad ska vi tänka på för att undvika att göra fel när vi bygger vår anläggning.

Hoppas på sponsring

30 miljoner beräknas den nya ridanläggningen kosta. 28 miljoner står kommunen för.

– Eftersom vi är en ideell förening behöver vi stöttning och vill givetvis ha all hjälp vi kan få från företag i trakten. Så det är bara att höra av sig till oss i styrelsen om man vill vara med och sponsra ridsporten, säger Gustav Hessfelt, som också hoppas på bidrag från olika fonder.

Skjuts för ridsporten

Med den nya moderna anläggningen, som äntligen ska ge ridande tjejer och killar möjlighet till ombyte och dusch, hoppas Gustav Hessfelt att Kungälv i ännu högre utsträckning ska bli en levande ridsportsbygd.

– Jag tror att det blir en skjuts framåt för ridsporten här i kommunen när vi är på plats i Trankärr, säger han.

Ny gång-och cykelväg

För att göra det lättare att ta sig ut till platsen, kommer kommunen i höst att bygga en gång- och cykelväg från Fridhem, Tveten utmed bäcken fram till Trankärrs gård.

Rivning i Ytterby

Efter KRS flytt nästa år väntar så småningom rivning för den gamla anläggningen i Björkås, uppger projektledare Stina Gunnarsson.

– Enligt översiktsplan kommer det att byggas nya bostäder på platsen, men det ska detaljplaneras först, säger hon.

KRS nya anläggning

•Ska bestå av kontor och omklädning med dusch, manege, stall, paddock, lösdriftshagar och en stor parkeringsplats.

•Byggstart 1 september 2021.

•Beräknas vara klar 30 juni 2022.

•Manegen blir på 80 x 27 meter med plats för dubbla lektioner.

•Ska ge möjlighet till tävlingar året runt.

•Beräknas kosta 30 miljoner. Kommunen står för 28 miljoner kronor, enligt aktuellt markrättsavtal.

Kongahälla Ridsällskap har i nuläget 250 ridande och drygt 350 medlemmar.

Målet 2026 är 350-400 ridande och 500 medlemmar.