Polisen inför nya regler för att få bukt med pass-fuskarna.
Polisen inför nya regler för att få bukt med pass-fuskarna. Bild: Henrik Montgomery

Efter passfusket – polisen ändrar reglerna

Väntetiderna för att boka pass är just nu väldigt långa. I Västra Götaland är den första bokningsbara tiden just nu i slutet av oktober. Detta har lett till att personer bokar upp tider de inte behöver för att sedan sälja vidare. Nu vill polisen stoppa fusket.

ANNONS

Nu när pandemin inte längre sätter stopp för svenskar att resa utomlands så har antalet personer som vill skaffa nytt pass ökat stort, vilket har lett till väntetider på flera månader – med bokningsfusk som följd. Tidigare har rapporterats om att passtider säljs på Facebook.

LÄS MER:Inga passtider att boka förrän i juli

I ett pressmeddelande skriver Polisen att de nu jobbar på flera lösningar för att komma till rätta med fusket.

– Genom att personer bokar passtider, vars enda syfte är att boka upp tider och överlåta till andra, försvårar man för de som verkligen behöver nytt pass och det är naturligtvis något vi behöver komma till rätta med, säger Magnus Roglert, chef enheten för förvaltningsrätt på Polismyndigheten, i pressmeddelandet.

ANNONS

Måste uppge namn vid bokning

En av åtgärderna är att man har infört personliga bokningar.

– Som en initial åtgärd så har passbokningarna blivit personliga. Det betyder att man uppger sitt namn vid själva bokningen. Det nya systemet är ett första steg för att stävja missbruket av att en person bokar upp flera tider.

Förutom att få bukt med fuskarna som bokar upp tider de inte behöver, så jobbar man också med ett antal andra åtgärder för att korta de långa väntetiderna. I vissa regioner, där möjlighet finns, har man exempelvis valt att förlänga öppettiderna. Polisen jobbar också med att omfördela personal från annan verksamhet för att bemanna passexpeditionerna.

LÄS MER:Långa kötider för att boka pass efter ökat resesug

ANNONS